2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Novák: Az emberek jól vizsgáztak, az ellenzék ismét elbukott

Magyar Nemzet

2020. május 27., szerda 07:22

A kellő időben meghozott intézkedéseknek és az emberek rendkívüli fegyelmezettségének köszönhetően sikerült megakadályozni a tömeges megbetegedéseket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, aki szerint a kormány valóban támogatja a családokat, míg annak idején a baloldal adósságba kergette a teljes országot. Az államtitkár hozzátette, a magyar emberek példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot, miközben bebizonyosodott az is, hogy az ellenzéknek az összefogás csak akkor fontos, amikor politikai haszonszerzésről van szó. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nyári táborok engedélyezéséről és a bölcsődék és óvodák megnyitásáról is beszélt a lapnak.

– Milyen nehézségeket okozott a járvány a családok, kisgyermekesek életében?

– Teljesen ismeretlen helyzet köszöntött be a családok életébe. Egyik pillanatról a másikra életformát kellett váltani, le kellett mondani a nagyszülőkkel való együttlétről, a gyerekek tanulásába a szülőknek is intenzíven be kellett kapcsolódni, sokszor egy kis lakásban összezárva kellett heteken-hónapokon keresztül megfelelni a családtagok előtt álló legkülönbözőbb kihívásoknak. Az egyszülős családok terhei különösen megnőttek. Örömteli azonban, hogy több időt tölthettek együtt a családtagok, sokszor a testvérek átvették a barátok szerepét, és a gyerekek egymással való kapcsolata is intenzívebb lett.

– A kormány hogyan igyekezett orvosolni a problémákat?

– A hitelmoratórium bevezetése sokaknak jelentett könnyebbséget. Aki akarja, továbbra is fizetheti a részleteket, de az év végéig felfüggesztettük a törlesztéseket. A gyest, a gyedet meghosszabbítottuk a veszélyhelyzet ­végéig: ha valakinek pont most járt volna le a támogatása, nem kell emiatt aggódnia. Megkönnyítettük a támogatásokhoz való hozzájutást; például meghatalmazást adhatnak egymásnak a házasok, hogy csak az egyiküknek kelljen a bankba mennie. Ahol pedig a családfenntartó ideiglenesen elveszítette az állását, a veszélyhelyzet időtartamával meghosszabbodik a jogosultsági idő, így ezek a családok sem esnek el a családtámogatásoktól.

– Bizonyára segítséget jelentenek ezek az intézkedések, de az ellenzék szerint önök nem adnak tényleges, komoly anyagi támogatást a családoknak, csak hitelt.

– Kézzelfogható anyagi támogatást nyújtunk, elég csak a csokra vagy a családi adókedvezményre gondolni. Július elsejétől a KRESZ-tanfolyam és -vizsga és a nyelvvizsga megszerzését is támogatjuk a cseden, gyeden, gyesen lévőknek. A babaváró támogatás és a diákhitel is csak addig számítanak hitelnek, amíg a fiatalok nem vállalnak gyermeket. Megelőlegezett bizalmat jelentenek azoknak, akiknek nincs még elegendő tőkéjük a családalapításhoz. Megadjuk a lehetőséget a fiataloknak, hogy gyermeket vállalhassanak, és még a pénzt sem kell visszafizetniük akkor, ha teljesültek az elképzeléseik. Soha ilyen lehetőség nem volt korábban Magyarországon. A babaváró támogatást ugyanis a fiatalok arra fordítják, amire szükségük van. Ha otthonra kell, akkor arra, ha felújításra, akkor arra, teljes szabadságot élveznek ebben is. A mostani helyzetben különösen nagy segítség lehet tízmillió forint egy, a közös életét tervező fiatal párnak.

– Az ellenzék szerint kedvezőnek tűnő hitelkonstrukciókkal csak eladósítják a családokat. Mit válaszol erre?

– A baloldal az egész országot adósította el. Az államadósság, az önkormányzatok és a lakosság eladósodása is drasztikusan és fenntarthatatlan módon növekedett az ő idejük alatt. A szocialisták fedezet nélkül szórták a pénzt. Mi viszont a munka becsületében hiszünk, és olyan kultúrát igyekszünk meghonosítani Magyarországon – most már láthatóan komoly eredményekkel –, amelyben az emberek megtapasztalják, hogy nálunk a munkából lehet megélni, és nem működnek olyan életstratégiák, amelyek arra irányulnak, hogy valakit, aki egyébként képes lenne önmagáról gondoskodni, más tartson el. Minden magyar hozzá tud tenni valamit az ország erősödéséhez, és aki így cselekszik, azt mi támogatjuk.

A teljes interjú ITT olvasható.

Magyar Nemzet

x
Rendkívüli hír