2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Novák: A legjobb diákoknak ad esélyt a Stipendium Peregrinum ösztöndíj

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj azoknak a kiemelkedő diákoknak ad esélyt a legszínvonalasabb külföldi egyetemeken való tanulásra, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük rá - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonszárszón az MTI-nek.

  • Novák: A legjobb diákoknak ad esélyt a Stipendium Peregrinum ösztöndíj

 

Novák Katalin a pályázati program kiválasztótáborában emlékeztetett arra, hogy korábban nem volt olyan állami ösztöndíj, amely a külföldi tanulmányok teljes költségét fedezte volna. A Stipendium Peregrinum húsz kiváló magyar diáknak ad esélyt a legjobb külföldi egyetemeken való tanulásra, akik nem juthatnának ki Londonba vagy az MIT-re - tette hozzá.

Azt mondta: azoknak a fiataloknak, akiket a szakmai zsűri támogat, nemcsak tanulmányi eredményeik kiválóak, hanem ezen túl is jól teljesítettek, sportolnak, zenélnek, önkéntes munkát végeznek. A legjobbak legjobbjairól van szó, és azt szeretnénk, ha tudásukat gyarapíthatnák a külföldi egyetemeken - fogalmazott.

"Nem titkolt szándék, hogy olyanokat segítsünk, akiknek a hosszú távú célja, hogy később a magyar közösség erősítéséért dolgozzanak"

- jelentette ki.

A diákok vegyes, természet- és társadalomtudományi érdeklődésűek, sokan informatikai, matematikai pályára készülnek, vannak közöttük asztrofizikusok és művészi pályát választók is.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője újságíróknak elmondta: az első alkalommal, 225 millió forintos kerettel meghirdetett ösztöndíjprogramra 144-en pályáztak, közülük 49-en vesznek részt a hétvégén zajló táborban, a húsz pályázati nyertest szakmai bizottság választja ki.

A pályázati kiírásban hatvanhat külföldi egyetem szerepel, de ennél szélesebb is lehet a kör egyéni indokolás alapján. Az értékelésnél azonban alapvetően a kiírásban megjelölt egyetemeket részesítik előnyben.

Az ügyvezető a program indításakor azt közölte: azok a diákok, akik európai uniós felsőoktatási intézményekbe jelentkeznek, 13,5 millió forintos támogatást kaphatnak. Az ázsiai, csendes-óceáni térség, valamint a nem uniós, európai ország felsőoktatási intézményeibe készülők akár 16,5 millió forintot is kaphatnak. Az Egyesült Államokba készülők támogatásának maximális összege 27 millió forint.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

A politikusi babérokra törő Magyar Péter barátja saját bevallása szerint életművész, aki egy igazi aranyifjú életét éli, síeléssel, vitorlázással, drága külföldi luxusutakkal - írta a Metropol. A lap hozzáteszi, a férfi életmódja nagyon hasonlít a sokszoros milliárdos Mártha Imre fővárosi cégvezérére.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

„Nincs ebben semmi, felőlem simán lehet emögött a Soros. Ez nem az én dolgom, hanem az Action for Democracy-é (A4D)” – jelentette ki Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke a Mandiner azon kérdésére, miként értékeli, hogy kiderült: szinte teljes egészében Soros Györgytől származnak a baloldal kampányára külföldről érkezett milliárdok.
Márki-Zay Péter hátrébb lépne Magyar Péter javára

Márki-Zay Péter hátrébb lépne Magyar Péter javára

Mindenki Magyarországa Néppárt elnökségének kell döntenie arról, hogy Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje, Magyar Péter felkerülhet-e a párt listavezetői helyére az európai parlamenti választásokon. Erről Márki-Zay Péter pártelnök beszélt a Klubrádióban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!