2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Nincs mit csodálkozni, hogy távolodunk a demokráciától?

Hír TV

2018. január 17., szerda 20:26, frissítve: szerda 21:32

Aggasztónak tartja a Freedom House megállapításait több civil szervezet is. A Majtényi László vezette Eötvös Károly Intézet évek óta tartó negatív tendenciáról beszél, arról, hogy a demokratikus elvek egyre kevésbé érvényesülnek Magyarországon. Az amerikai Freedom House tanulmánya még szabad országként határozza meg Magyarországot, ugyanakkor a török és a lengyel folyamatokhoz hasonló hatalomgyakorlási formákról ír.

Magyar idő szerint kedd éjszaka ismertette a demokrácia globális helyzetét vizsgáló felmérését a független amerikai elemzőközpont, a Freedom House. Az átfogó tanulmány szerint Törökország és Lengyelország mellett Magyarországon is kimutatható, hogy egyre kevésbé érvényesülnek a demokratikus elvek, legyen szó akár a sajtó működéséről vagy a civil társadalom közérzetéről. A jelentésben 100 pontos skálát tettek közzé, amelyen Magyarország 72 pontot kapott, így az uniós országok közül a legutolsó.

„Látunk problémát Magyarországon és Lengyelországban is, ahol populista vezetők gyengítik a demokratikus intézményeket és a civil társadalom megfélemlítésével folytatták hatalmuk kiépítését” – fogalmazott Michael J. Abramowitz, a Freedom House elnöke.

Az Amnesty International magyar irodája egyetért az amerikai elemzőkkel. A szervezet hazai vezetője úgy látja: a heves tiltakozás mellett is keresztülvitt civiltörvény egyike volt azoknak a durva határátlépéseknek, amelyekkel a hatalom megsértette a demokrácia elveit.

„A Freedom House minden évben közzéteszi azt, hogy hogyan áll a demokrácia a világon. Magyarországról már sokszor fogalmazott meg kritikát, most úgy tűnik, hogy a civil szervezetek és a civil társadalom támadása kifejezetten rontott a helyzeten, illetve a sajtóviszonyok alakulása. Amit mindannyian ismerünk, hogy gyakorlatilag kormányközeli oligarchák kezébe kerül a sajtó. Ezek nem tesznek jót a demokratikus működésnek” – fogalmazott Iván Júlia ideiglenes igazgató.

Az elemzés szerint a civil társadalomra bénítóan hatnak ezek a folyamatok, az emberek pedig kiszorulnak a politikai döntésekből, holott azok éppen az ő életüket befolyásolják.

„2018-ban választás jön, lehetőségük van arra az embereknek – bár egyébként nagyon nehezített pályán és nagyon egyenlőtlen körülmények között –, hogy kifejezhessék a nemtetszésüket a mostani folyamtok ellen. Egy demokráciában ez a véleménynyilvánítás elsődleges formája, politikai következményei ennek mindenképpen lehetnek” – mutatott rá Lázár Domokos jogász, az Eötvös Károly Intézet junior kutatója.

Az LMP szakszóvivője szerint evidenciákat fogalmaz meg a kutatás. „Amikor az Állami Számvevőszék a választási kampányba durván beavatkozik, ellenzéki pártokra csap le, hasraütés-szerűen osztogat milliós büntetéseket, amikor Szél Bernadettet ki akarják tiltani saját bizottságából, amikor a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége korrupciógyanús közbeszerzéseken keresztül gazdagodik, miközben a magyar kis- és közepes vállalkozások, a magyar családok alig kapnak valamit, akkor nem lehet azon csodálkozni, hogy valóban a demokráciától egyre inkább távolodunk” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

A kutatás szerint a demokráciaválság világszerte kimutatható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!