2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Nemzetközi tábor Williams-szindrómások számára

JV

2013. július 8., hétfő 19:03, frissítve: hétfő 20:15

Williams-szindrómások számára rendeznek nemzetközi tábort Balatonfüreden. A Magyar Williams Szindróma Társaság egyhetes programján a ritka kromoszóma-rendellenességgel élők mozgás- és művészetterápiás foglalkozásokon vesznek részt szüleikkel és egészséges társaikkal együtt. A Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló rendezvényre idén Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból is érkeztek.

A 7-es kromoszóma rendellenességével összefüggő Williams-szindróma valamennyi szervrendszert érinti. A balatonfüredi nemzetközi táborban a gyerekek mozgáskoordinációját, koncentrációját és egyensúlyérzékét is fejlesztik a mozgásterápiai foglalkozásokon. 10 szakember, főként gyógypedagógusok és 20 önkéntes fogalakozik a gyerekekkel. Van jóga és vízi terápia is.

A mozgásterápia mellett a művészeti foglalkozások során főként a mentális képességeket fejlesztik. A Williams-szindróma ritka genetikai betegség. Világszerte 20 ezerből egy gyermek születik ezzel a kromoszóma-rendellenességgel. Magyarországon 500 és 1000 közötti az érintettek száma. A Williams-szindrómás beteget nevelő családoknak gyakran az információhiány, az elszigeteltség és a megfelelő fejlesztési lehetőségek hiánya is problémát okoz.

Az integrált, nemzetközi táborban idén 160-an vesznek részt, köztük magyar, szlovák, cseh és lengyel Williams-szindrómás fiatalok, szüleik, valamint egészséges gyermekek.

Forrás: Hír TV