2021. június 15.,
kedd, Jolán, Vid napja

Németh Zsolt: A Nyugat-Balkán stabilitását meghatározza Koszovó jövője

MTI

2020. október 29., csütörtök 19:27

A Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából meghatározó az albánok, és ezen belül Koszovó jövője - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke telefonon az MTI-nek, miután csütörtökön tárgyalt Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel és Time Kadrijajjal, a pristinai parlament külügyi bizottságának elnökével.

Németh Zsolt kiemelte: Magyarország az elmúlt időszakban több lépést tett a 2008-ban függetlené vált Koszovó stabilitásáért, és a jövőben is kész erre. Ezek közül a legfontosabb, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, és mindent megtesz azért, hogy az az öt európai uniós tagállam, amely egyelőre nem ismeri el független országként, ezt mielőbb megtegye.

Kitért arra: több száz magyar katona biztosítja Koszovó biztonságát a NATO-vezetésű misszió, a KFOR keretei között. "Páratlanul jelentős és megtisztelő fejleménynek" nevezte, hogy Magyarország a jövő évtől átveszi a KFOR parancsnoki teendőit, és ezzel a nemzetközi színtéren is kiemelkedően hozzájárul a koszovói stabilitás megteremtéséhez.

Úgy fogalmazott: az elkövetkező időszakban az EU-n van a sor, hogy Koszóvó megkapja a lehetőséget a tagjelöltségre, és az unió biztosítsa számára a vízummentességet. Megjegyezte: a magyar biztoson ez nem fog múlni, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa sokat tesz az előrelépésért.

Németh Zsolt szerint szintén fontos feladata az EU-nak, hogy előmozdítsa Pristina és Belgrád párbeszédét.

Magyarország ebben is tud segíteni, hiszen Koszovóhoz hasonlóan Szerbiával is jó kapcsolatot ápol - mondta a külügyi bizottság elnöke.

MTI