2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Németh Zsolt: A Momentum ma lényegében a DK ifjúsági tagozata

Új időszámítás kezdődik az Európai Néppárt képviselőcsoportjából való kilépéssel – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki szerint amíg a Fidesznek van beleszólása, a V4-es együttműködés erős marad. A politikus arról is beszélt, hogy a baloldalnak semmilyen ár nem magas a hatalomért, aminek megszerezése esetén elvennék a határon túl élő magyarok szavazati jogát.

  • Németh Zsolt: A Momentum ma lényegében a DK ifjúsági tagozata

Mit gondol a Fidesznek a néppárti képviselőcsoportból való kilépéséről? Mennyire igaz, amit az ellenzék állít, hogy elszigetelődött a Fidesz az európai politikában?

Nem az az igazi kérdés, hogy a Fidesz elszigetelődött-e vagy sem, hanem hogy van-e jövője az európai kereszténydemokráciának.

A néppártban és különösen a európai parlamenti frakcióban évek óta zajló vitának az a lényege, hogy a jobbközépnek a politikája alakításakor mennyire kell a saját belső iránytűjére hallgatnia és mennyire kell megfelelnie a balliberális főáram és média elvárásainak.

Az északi és a Benelux pártok azt vallják, hogy az utóbbit kell tenni, mert nekik olyan a választási rendszerük, hogy csak a baloldallal együttműködve kerülhetnek hatalomra. Mi viszont kezdettől fogva azt mondtuk, hogy ez rossz irány, hosszú távon így a néppárt feloldódik, mert végül már semmi nem lesz, ami megkülönbözteti a baloldaltól.

Megnyerhető ez a vita?

Ez a vita most a néppárti frakcióban eldőlt, új időszámítás kezdődik. A frakciótagság azonban nem a szövetségi politikánk veleje, csupán egy eszköz a sok közül. A szervezeti keretek másodlagosak. Mi továbbra is amellett vagyunk, hogy a jobbközép kereszténydemokrata oldal maradjon meg annak, ami, ne pedig a baloldal árnyképe legyen. Ez Magyarországon működik, és hiszem, hogy Európának is ez a jövője. Nem fogunk kapkodni, de nem is hátrálunk meg!

Lehet a jövőben a regionális V4-es, visegrádi együttműködés alternatívája a politikai hovatartozás alapján létrejött EP-frakcióknak?

A politikai ideológiák mentén szerveződő és a regionális hovatartozáson alapuló együttműködés kiegészíti egymást. Volt, hogy a V4 minden vezető kormánypártja különböző frakciónak volt tagja, a kormányok mégis kitűnően együtt tudtak működni. Az Európai Parlament logikája a politikai színezet alapján történő szerveződés, de a ma kormányzó lengyelekkel éppen ilyen alapon is szívesen árulnék egy gyékényen.

A Kárpátok Európája konferencián úgy nyilatkozott: a visegrádi országok együtt küzdhetnek meg a közép-európai térség koronavírus-járvány utáni szerepéért Európában. Hogy látja, milyenek az esélyeink ebben a küzdelemben, mennyire erős a V4-együttműködés?

Amikor néhány hete a 30. évforduló kapcsán visszatekintettünk a visegrádi együttműködés elmúlt évtizedeire, azt láttuk, hogy

a V4 mindig akkor volt erős, amikor Magyarországon nemzeti kormány volt.

A magyar baloldal világképébe egy ilyen regionális gyökerű együttműködés legfeljebb mellékesen fér bele. 2010 óta azt láttuk, hogy a visegrádi országok felismerték, hogy együtt többet ér a szavuk az unióban, hogy közösen nemcsak Közép-Európa, de az Európai Unió építéséhez is hatékonyabban tudnak hozzájárulni. Rengeteg területen működtünk együtt a bevándorlástól az uniós költségvetésen át infrastrukturális projektekig. Mindezek pozitív visszacsatolást biztosítottak, és a négy ország kormányai politikai színezettől függetlenül azt tapasztalják, hogy ez egy hasznos és sikeres együttműködés, még ha az iránta való lelkesedés hőfoka nem is mindenhol egyforma. A V4 sikere abban rejlik, hogy noha alapvetően a közös földrajzi és történelmi helyzetből fakad, ez egy pragmatikus együttműködés, ami azokra a területekre terjed ki, ahol van keresnivalója. Erre a hozzáállásra és ezekre a tapasztalatokra építve joggal gondolhatjuk, hogy

amíg a Fidesznek van ebbe beleszólása, a visegrádi együttműködés is erős marad.

Fekete-Győr András nemrég azt nyilatkozta, a DK engedett, így nem vennék el az anyaországon kívül élők szerzett jogait, mire Arató Gergely úgy reagált, hogy nem lezárt a kérdés, továbbra is ellenzik, hogy szavazhassanak a határon túliak. Mi a véleménye erről a vitáról?

A határon túli magyarok pontosan tudják, hogy mire számíthatnak a baloldaltól. Gyurcsány Ferenc vezette miniszterelnökként 2004-ben azt a kampányt, amely zsigeri ösztönökre építve igyekezett őket kirekeszteni a magyar nemzetből. Gyurcsány pártja még 2018 márciusában is olyan kampányvideót készített, amelyben a kolozsvári magyarokat arctalan bűnözőkként ábrázolta. Fekete-Győr András nem egy alkalommal arra biztatta szimpatizánsait, hogy a választásokon a magyar pártokkal szemben román vagy szlovák pártokra adják le voksaikat. A magyarországi baloldalnak ma Gyurcsány Ferenc az igazi vezére, a Momentum lényegében a DK ifjúsági tagozata. Ez nem több, mint színjáték, és meggyőződésem, hogy a határon túli magyarok is jól tudják ezt.

A teljes interjú ITT olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!