2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Németh Szilárd: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat

Katonai és nemzetbiztonsági kockázatnak tartja Demeter Mártát a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd szerint az LMP-és politikus bizalmas és érzékeny adatokat hamisított és szivárogtatott ki. Demeter Márta törvényesnek tartja a kérdésfeltevést, amit a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez intézett a miniszterelnök lányának katonai repülőgéppel történt esetleges szállításáról.

  • Németh Szilárd: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat

A Magyar Honvédség frissen beszerzett Airbus repülőgépei Orbán Viktort sűrűn szállítják külföldi útjaira. Demeter Márta LMP-s képviselő többször is érdeklődött ezek használatáról. Kedden azonban arról kérdezte a honvédelmi minisztert, hogy miért szállítja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe a kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát?

A képviselőnő szerint ugyanis egy kiskorú utas is volt ezen a gépen, amikor az Ciprusról repült Magyarországra egy kiképzés keretében. Ezt onnan tudja, hogy a honvédelmi bizottság alelnökeként betekinthetett a honvédség repülési dokumentumaiba. Demeter Márta ezekben az iratokban látta Orbán Flóra nevét, tehát a gépen szerinte Orbán Viktor lánya repült. Ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ hazugság cáfolta, az Origónak küldött közleményükben azt írták a nyár folyamán teljesített szolgálatot Cipruson Orbán L. százados is, akit meglátogatott családja, felesége és a kétéves kislánya, Flóra. Vagyis nem a miniszterelnök lánya utazott a gépen, csak egy névrokona.

A Honvédelmi Minisztérium szerint ráadásul ezek a repülési adatok titkos adatok, Demeter Mártának nem lett volna szabad a bennük szereplő információkat nyilvánosságra hoznia.

„Bizalmas és érzékeny adatokat hamisított és szivárogtatott ki, ami katonai és nemzetbiztonsági kockázatot hord magában. Demeter Mártát ezért az LMP-nek a szakbizottság második posztjáról vissza kell hívnia” – mondta Németh Szilárd, a minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány és a Fidesz emellett mandátumának visszaadására is felszólította Demeter Mártát.

„Miért mondanék le?” – reagált az LMP-s képviselő, aki szerint azonban amíg a Honvédelmi és a Belügyminisztériumtól nem kapott választ a kérdéseire, addig nem is tudható, hogy valóban az egyik százados lánya utazott-e a repülőn.

„Az ott látottak alapján indokolt a kérdésfeltevés és nyilvánvalóan, mivel ez egy hivatalos írásbeli kérdés, erre várom a hivatalos írásbeli választ és ezt követően ezt ki fogjuk értékelni és ezzel kapcsolatban fogjuk megtenni a nyilatkozatainkat” – mondta Demeter Márta.

Az LMP szóvivője kérdésünkre ugyanezt közölte: a minisztériumi válaszok után fognak dönteni arról, hogy Demeter Márta hibázott-e és ha igen, akkor az milyen következményekkel fog járni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!