2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Nemesített rózsatöveket adományozott több száz plébániának az Agrárminisztérium

MTI

2020. november 5., csütörtök 15:06

Nemesített rózsatöveket adományozott több száz plébániának az Agrárminisztérium a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint több rózsatövet Nagy István tárcavezető és Écsy Gábor plébános közösen ültetett el csütörtökön, a budapesti Magyar Szentek plébánia kertjében.

A közleményben idézték Nagy Istvánt, aki egyebek között arról beszélt, lelkiekben is készülni kell a világeseményre, és fontos, hogy a találkozó alkalmából megtartott miséken és istentiszteleteken elhangzó üzenetek olyan gyökereket eresszenek a hívőkben, mint a növények a földben.

Hozzátette: a rózsák ültetésével jelzik a teremtett világért érzett felelősségüket. Szólt arról, az Agrárminisztérium is fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a NEK céljaihoz, "nemzeti és lelki identitásunk megerősítéséhez".

A közlemény szerint a tárca több mint 1100 nemesített rózsatövet adományoz plébániáknak. A rózsatövek Márk Gergely nemesítő saját fajtáji. A szakember csaknem 600 fajtát állított elő, amelyeket többségében magyar városokról és történelmi személyekről nevezett el, legjelentősebb nemesítései pedig magyar szentek nevét viselik. Márk Gergely rózsái a világtalálkozó liturgikus eseményein, az oltárt díszítve is helyet kapnak, és a NEK rendezvényein is bemutatják azokat - írta a minisztérium.

MTI