2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Belföld

Nemesdy Ervin váltja Dabóczi Kálmánt a BKK élén

Támogatta a fővársi közgyűlés többsége a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának menesztését. A főpolgármester javaslata alapján Dabóczi Kálmánt február végén Nemesdy Ervin válthatja.Tarlós István tavaly kezdeményezte a BKK vezérigazgatójának felmentését az elektronikus jegyrendszer ügye miatt. Tarlós István főpolgármester az ülésen azt mondta: a BKK jövőjéről csak ősszel döntenek.

  • Nemesdy Ervin váltja Dabóczi Kálmánt a BKK élén

A fővárosi Közgyűlés ülése előtt ismét összeálltak az ellenzéki pártok és közös javaslatban követelték, hogy a fővárosi cégeknél ne alkalmazzák a túlóratörvény rendelkezéseit.

„A fővárosi munkavállalók nem lehetnek rabszolgák, éppen ezért a mai Fővárosi Közgyűlésről az öt ellenzéki párt egyhangúan, közösen egy előterjesztést nyújtott be, ami megtiltaná a fővárosi cégeknek, a 100 százalékos tulajdonban lévő gazdasági társaságoknak, a többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságoknak, hogy ezt az úgynevezett rabszolgatörvényt alkalmazzák” – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője. 

Az ellenzéki képviselők a napirendi vitában is a javaslat tárgyalása mellett érveltek. „A főváros nem sunnyoghat el egy olyan jogszabály mellett, amely valóban komoly dolgozói érdekeket sért, nemcsak a budapesti polgárok általános dolgozói érdekeit sérti, hanem közvetve annak a jóval több mint tízezer budapesti dolgozónak, akik a városháza cégeinél dolgoznak” – jelentette ki Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője. 

Tarlós István szerint az ellenzék csak politikai játékot játszik, ráadásul jogilag sem áll meg a beadványuk. „A benyújtott határozati javaslatok jogszabályellenesek, ezért a Fővárosi Közgyűlés részéről azok elfogadása törvénybe ütközik. Mivel a tulajdonosi utasítás elvonná az érintett fővárosi társaságok vezetőinek munkáltatói jogkörét” – mutatott rá a főpolgármester.

A közgyűlés végül nem vette napirendre a javaslatot. 

Az ülésen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőváltásáról is vitáztak. Az elektronikus jegyrendszer késése miatt leváltott Dabóczi Kálmán helyére Nemesdy Ervin javasolták a közgyűlésnek. Az ellenzék szerint nem ez az ügy megoldása.

„Miért gondolja ön azt, hogy ő lesz itt az ideális ember? Aki majd megoldja a BKK problémáit? Egyébként, hogy pedig itt az e-jegyrendszer és úgy nagyban BKK-ügyekről beszélgetünk, oké, ön elverte a port a BKK-vezérigazgatón, de nem gondolja, hogy önnek is lenne egy ici-pici, nyúlfaroknyi felelőssége, főpolgármester úr?” – tette föl a kérdést Tokody Marcell, a Jobbik képviselője.

A főpolgármester válaszában azt mondta: a BKK sorsa még nem dőlt el: „A cég felszámolását, vagy átalakulását kell levezényelnie. Hogy ennek a cégnek, az általam korábban elképzelt létszámmal és kompetenciákkal a jövőjét, ez csak októberben dől el” – fogalmazott Tarlós István.

A leendő vezérigazgató, Nemesdy Ervin változásokat ígért. „A főpolgármester úr nem azzal engedett engem, legalábbis én egyetlen egy mondatát nem hallottam arról, hogy neked be kell szántanod a BKK-t. Szó nincs erről. Ő azt kérte, hogy egy olyan reorganizációt hajtsunk végre, vagy készítsünk elő, amit be tudunk neki mutatni, és ennek keretében azt a jövőképet elő lehet állítani, ami vagy ebben a formában, vagy más formában, vagy különböző szervezeti változtatások után, azokat a funkciókat, amely funkciókat ebben a városban el kell látni, azokat egy, a jelenleginél hatékonyabb formában lássa el az a szervezet, amit akkor javasolni fogunk” – emelte ki Nemesdy Ervin. 

Végül a közgyűlés február 27-i hatállyal támogatta a vezetőváltás a Budapesti Közlekedési Központnál.

Döntöttek a forrásmegosztásról

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról is: a kerületeket összesen 132,2 milliárd forint (46 százalék), a fővárost 155,5 milliárd (54 százalék) illeti meg a tervek szerint. A testület 18 igennel szavazattal 8 tartózkodás mellett fogadta el az idei forrásmegosztásról szóló rendeletet. Az elfogadott előterjesztés szerint a megosztandó bevételek a múlt évihez képest a tervek szerint több mint 29 milliárd forinttal nőnek, számolt be a távirati iroda.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!