2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem zárnak be magyar iskolákat Ukrajnában

2017. október 13., péntek 20:00, frissítve: péntek 21:46

Magyar iskolákat nem fognak bezárni Ukrajnában az új oktatási törvény miatt – nyilatkozta a Hír TV Hírvilág című magazinjának az ukrán külügyminiszter.

A politikus azt hangoztatta: csak az ukrán tantárgyak számát fogják növelni a magyar iskolákban.

„Ez nem arról szó, hogy a magyar média, vagy nálunk az ukrán hogyan értelmezi a törvényt. Nem arról, hogy egyetlen magyar iskolát is bezárnánk – nem fogunk. Ez nem arról szól, hogy elbocsátunk magyar tanárokat. Igazából még többre lesz szükség, hiszen az iskolákban több tantárgyat fognak tanítani. És azt sem jelenti, hogy bármilyen magyar egyetemet bezárnánk. Nekünk szükségünk van a magyar egyetemekre, és szükségünk van a magyar közösségre mint az ukrán társadalom elidegeníthetetlen részére” – mondta Pavlo Klimkin.

Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján idézett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésből, amelynek értelmében nem sérülhetnek a kisebbségek jogai, ezért Magyarország hétfőn az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a megállapodás felülvizsgálatát.

A kijevi parlament szeptember 5-én fogadta el az új nyelvtörvényt. Ennek értelmében az országban élő kisebbségeknek főként ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben.

Az ukrán külügyminiszterrel készült teljes interjút vasárnap 19 óra 30 perckor láthatják a Hírvilág című műsorunkban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!