2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Nem volt meg a napirend elfogadásához szükséges többség

Hír TV

2019. szeptember 18., szerda 15:10

Az ellenzék kampánycélokra használja fel az Országgyűlést. - így reagált Nacsa Lőrinc a KDNP országgyűlési képviselője az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre. A Fidesz képviselői nem jelentek meg, az ott lévő 43 ellenzéki képviselő pedig kevés volt a határozatképességhez, így a napirendet sem tudták megszavazni. A kormánypártok kampányfogásként értékelték az akciót.

A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is. Az ellenzék a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartaná fontosnak az ülés megtartását. A napirend előtti felszólalásokban azonban úgy tűnik a legfontosabb téma az önkormányzati választás volt.

Például az MSZP elnöke arról beszélt, hogy az őszi választás a klímaváltozás miatt is fontos. Gyurcsány Ferenc a rendkívüli klímaügyi parlamenti ülésen az önkormányzati választások kapcsán arról beszélt, hogy fel kell szabadítani az országot.

43 igen szavazattal nem állt rendelkezésre a naprend elfogadásához szükséges többség a rendkívüli parlamenti ülésen.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Szabó Tímea híradónknak elismerte, hogy kampánybeszédet tartott.

Karácsony Gergely megfogja tenni ezeket a lépéseket. Ezért kampányoltam Karácsony Gergely mellett és a gyerekeink mellett.

- nyilatkozta Szabó Tímea.

Politikai tőkét akartak kovácsolni az ellenzéki képviselők az önkormányzati választásokra. – erről a Mi Hazánk Mozgalom politikusa beszélt.

A KDNP országgyűlési képviselője komolytalannak és politikai hisztériának nevezte az ellenzék mostani akcióját.

A Fidesz-frakció egyébként már korábban reagált a kezdeményezésre. A kormánypárt közleményében azt írta, az ellenzék tavaly december 12-re is rendkívüli, "halasztást nem tűrő" parlamenti vitanapot kezdeményezett az éghajlatváltozásról, majd képviselőik részt sem vettek rajta. "Ez is bizonyítja, hogy most is csak kampányülésről és hangulatkeltésről van szó".

Hír TV