2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nem ebolás egyik magyar hazatérő sem

Az ENSZ alábecsülte az ebolajárvány fertőzötteinek és halottainak a számát az Egészségügyi Világszervezet szerint. A jelentésük alapján a járvány még legalább negyed évig tarthat, mert sok régióban még csak most kezd terjedni a vírus. Az Orvosok Határok Nélkül nevű francia szervezet borúlátóbb: szerintük fél év kell a vírus megfékezéséhez. Az ebolának eddig négy országban 1070 halottja van.

Nyugat-Afrikában teljes országrészeket vettek karantén alá. A forgalom egyirányú, azokat beengedik, akik a családjukhoz mennek, de a vesztegzár alá vett területet nem hagyhatják el a járványveszély miatt.

A helyiek olyan kísérleti gyógyszert kapnak, amelyet nem próbáltak ki embereken, de az ENSZ szerint ártani nem fog, ezért a fogyasztását engedélyezték. Hatásossága kérdéses, azt a spanyol papot is ezzel a készítménnyel próbálták gyógyítani, aki később meghalt Madridban.

„Örülök a gyógyszernek, ha eltűnik tőle az ebola, akkor mindenki örülni fog. De valójában senki nem tudja, hogy mit tartalmaz, hogy működik és milyen mellékhatásai lesznek, szóval sokan inkább nem kérnek belőle, mert veszélyes is lehet” – mondja James David libériai önkéntes.

Négy országban eddig kétezer ember betegedett meg, a halálozási arány 55 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet tehetetlen a járvány terjedése ellen. Teljes falvak hisznek abban, hogy az ebolát a nyugati orvosok terjesztik, ezért nem hajlandók elmenni a szűrővizsgálatra. Nigériában pedig országszerte sztrájkolnak az orvosok.

„Sok régióban olyan a helyzet, mint egy háborús övezetben. Senki se tudja, hogy mi történik, mi a feladata. Ráadásul a vírus is mozog, halad előre, mint a frontvonal, és valójában senki se tudja, hogyan lehetne megakadályozni a terjedését” – mondta el Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül francia szervezet elnöke.

Ebolafertőzöttet Nyugat-Afrikán kívül még nem találtak. Az a magyar férfi maláriás volt, aki társával együtt Libériában dolgozott. Munkáltatójuk elővigyázatosságból rendelte őket haza.

A négy legveszélyeztetettebb nyugat-afrikai országban, Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában 80-85 magyar dolgozik.

„Azok az emberek, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről dolgoznak kint (…), olyan körülmények között élnek, hogy nem találkoznak ilyen beteggel, nincsenek kitéve a fertőzés veszélyének” – mondta el Szabó Enikő helyettes tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!