2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nem váltják vissza a szennyezett Calcium-Sandozt

Ólomszennyezettség miatt kivonták a forgalomból a Calcium-Sandoz nevű pezsgőtablettát. A terméket nem váltják vissza a patikák, de aki betartja a betegtájékoztatón szereplőket, az nem lesz rosszul a készítménytől.

  • Nem váltják vissza a szennyezett Calcium-Sandozt

Hónapok óta tartó vizsgálat végére tett pontot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Ólomszennyezettség miatt nem csak karantén alá helyezték, hanem ki is vonták a forgalomból a Calcium-Sandoz nevű, minőségi hibás pezsgőtablettáit.

„Mihelyt ezt megtudtuk, ezeknek a tételeknek a forgalmazását felfüggesztettük, tehát ez azt jelenti, hogy karanténba került a gyógyszer, betegekhez nem kerülhetett, de volt idő a további vizsgálatra. Ezután pontos mérések is történtek, tehát de facto tudjuk, hogy mennyi szennyezőanyag van ezekben a tételekben és a kockázatbecslés után úgy döntött az intézet, hogy ezeket a tételeket kivonja a forgalomból” – erősítette meg Pallós Júlia, a OGYÉI gyógyszerbiztonsági főosztályának vezetője.

Az Európai Unió 2018 januárjától úgy módosította a szabályozást, hogy gyógyszerek esetén a napi bevihető ólommennyiséget 5 mikrogrammban maximálta, ennek nem feleltek meg a forgalomból kivont termékek. Azoknak sincs mitől tartania, akik csak alkalomszerűen vagy keveset fogyasztottak a pezsgőtablettából.

„Ezt az 5 mikrogrammot akkor haladja meg a készítmény fogyasztásánál, hogyha a betegtájékoztatóban megengedett napi 3 pezsgőtablettát meg is eszi a beteg. Hogyha ennél kevesebbet, 1-2 pezsgőtablettát, akkor természetesen ez a bevitt ólommennyiség, ez alacsonyabb” – tette hozzá Pallós Júlia.

A patikákban a gyanús termékeket már rég nem forgalmazzák. „Ezeket jellemzően akutan, nem krónikusan használják és ugye ezekből a készítményekből hiszen már egy ideje egyes tételei felfüggesztés alatt voltak – korábban sem volt hozzáférhető, illetve ugye a hogy kalcium-tartalmú készítményből nagyon sok áll rendelkezésre. Jelenleg ezzel kapcsolatban azoknak, akiknek ilyen készítmény van a tulajdonában plusz feladata vagy teendője nincsen” – mondta Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője.

A minőségi hibás termékeket csak a forgalomból vonták ki, mivel a betegekre nem jelentenek nagy kockázatot, ezért ezeket a pezsgőtablettákat a gyógyszertárak nem kötelesek visszavásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!