2022. 10. 01. Szombat Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Nem tud belenyugodni a vereségbe a Momentum

Érzékeny veszteségeket szenvedett el április óta a Momentum. A frissen parlamentbe került párt három budapesti önkormányzati képviselői helyét is elbukta időközi választásokon, annak eredményeként, hogy politikusaik átültek az Országgyűlésbe. A vereségeket azonban nem igazán tudják megemészteni, választási csalásokról beszélnek.

  • Nem tud belenyugodni a vereségbe a Momentum

A Momentumot sem kerülték el az időközi önkormányzati választásokon elszenvedett ellenzéki kudarcok. Ismert, a baloldali vezetésű Budapesten az április óta megtartott tizenhárom választás közül tíz helyen a baloldal elbukta korábban megszerzett helyeit, ez alól nem jelentettek kivételt a Momentum politikusai sem. A frissen parlamentbe került párt politikusai a vereségek után rendre választási csalást kiáltanak.

Az első kudarc július 31-én érte a pártot, ekkor Budafokon tartottak időközi önkormányzati választást.

 A XXII. kerület 6. számú önkormányzati egyéni választókerületében a 2019-ben még győzelmet arató Tóth Endre ugyanis az országgyűlési választásokon is elindult, és egyéni mandátumot szerzett. Ezt követően lemondott az önkormányzati képviselőségről, a helyére egykori munkatársát, Kapitány Alexandrát jelölte. A momentumos politikusjelölt végül tíz szavazattal kapott ki a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Krieger Krisztinától, aki 1998 óta önkormányzati képviselő a kerületben.

A helyi Momentum vezetője, Havasi Gábor az eredmény megszületése után a kerületi fideszes polgármestert kezdte támadni, aki szerinte jogtalanul kampányolt a fideszes jelölt mellett. Érdemes megemlíteni, hogy 2019-ben Havasi indult a XXII. kerület polgármesteri címéért a baloldali összefogás színeiben, de alulmaradt Karsay Ferenccel (Fidesz–KDNP) szemben. A momentumos politikus az újabb fiaskó után azzal kürtölte tele a közösségi oldalakat, hogy korábbi ellenfele megsértette a választási eljárásról szóló törvényt.

Tóth Endre szerint emiatt lényegé­ben ők nyerték a választást. – Közpénzből kampányolva mindössze 10 szavazattal nyerni felér egy vereséggel – írta Havasi posztja alá a képviselő.

Nem kellett sokat várni a Momentum újabb vereségére. Szeptember ­11-én az I. kerületben is időközi választást kellett tartani, itt a párt elnöke, Gelencsér Ferenc nyergelt át a törvényhozásba listás mandátumának köszönhetően.

A pártelnök helyett itt is egy egykori munkatársat (Gelencsér korábbi titkárnőjét) indította a Momentum.

Korsós Borbála hatvan szavazattal kapott ki a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Fazekas Csillától.

Nem kellett sokat várni a momentumosok magyarázatára. Korsósék a 24.hu-nak juttattak el adatokat a kerületi lakosokról. A jelölt arra panaszkodott a baloldali portálnak, hogy az általa augusztus elején megkapott kerületi névjegyzékhez képest egy ingatlanban a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető magyar állampolgárok létesítettek lakcímet. A Korsósék által fidelitasosként azonosított személyek a Momentum közlése szerint húszan jelentkezhettek be a kerületbe, és azt is tudni vélik, hogy kire szavaztak.

Jól látható, hogy a végeredményt a momentumos politikusok feltételezései sem befolyásolták volna, azonban a helyi választási bizottságnál panaszt tettek.

A baloldali önkormányzat jegyzője által vezetett bizottság nem talált semmi törvénysértőt,

de Gelencsér Ferenc és Korsós Borbála fellebbezett. A választási vereség után Kubatov-listát emlegető V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester pedig a történettel végigjárta a baloldali sajtót.

Csaknem kegyelemdöfést kapott múlt vasárnap a XI. kerületben a Momentum, itt ugyanis két helyen is időközi választást kellett kiírni; Orosz Anna egyéni képviselő lett, Bedő Dávid pedig a Gyurcsány-listán jutott be a parlamentbe.

 A kettőből az egyik helyet itt is elbukták (Lágymányoson Orosz Anna utódjának a fideszes Jankó Istvánt választották), de erről a párt vezető politikusai nem számoltak be.

Gelencsér Ferenc elnök és Fekete-Győr András korábbi elnök-frakcióvezető Lados Tamásnak gratuláltak nagy hanggal, aki megvédte a párt másik újbudai önkormányzati képviselői helyét, a vesztes jelöltjüket, Devecseri Mátyást meg sem említették.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Soroséknak a háború is üzlet

Vezércikk: Soroséknak a háború is üzlet

A stúdióban Ferencz Orsolya, L. Simon László és Kiszelly Zoltán. Vendégeink megvitatták azokat a témákat, amelyekről Orbán Viktor beszélt szokásos rádióinterjújában. Szó arról is, hogy kik a háború és a szankciók nyertesei és vesztesei? Műsorvezető: Apáti Bence.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!