2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Nem téma a képviselők kölcsönügylete, pedig zsarolhatók is lehetnek

Hír TV

2018. július 6., péntek 18:09, frissítve: péntek 21:57

Nincs napirenden az országgyűlési képviselők magánszemélyekhez fűződő kölcsönügyleteinek tisztázása, noha szakértők a pénzmosás lehetőségére és nemzetbiztonsági kockázatra figyelmeztetnek a titkos kölcsönök kapcsán. A legnagyobb, több tízmillió forintos összegekkel kormánypárti képviselők tartoznak.

„Azt Önök pontosan jól tudják, hogy én egy vagyonos családból származom, a szüleim sokat segítenek, segítettek is nekem mindig anyagilag és én mindig elmondtam, hogy tőlük milyen segítségben részesültem és ezt a vagyonnyilatkozatomba be is írtam” – másfél éve mondta ezt a külgazdasági és külügyminiszter a vagyonbevallásában feltüntetett 30 millió forintos magánkölcsönről. Ugyanez az összeg szerepel májusi bevallásában is, Szijjártó Péter addig biztosan nem törlesztett. A G7 portál összesítette, hogy a parlamenti képviselők több mint 300 millió forinttal tartoznak magánszemélyeknek, de Szijjártó Péterrel ellentétben titkolják, hogy ki támogatja őket.

Kósa Lajos 15 millióval tartozik valakinek. Az ügylet részletei nem ismertek, az összeg csak egy sor a képviselő bevallásában. Szakértők szerint az ilyen esetekben nem lehet megítélni, hogy valóban történt-e pénzmozgás, vagy a képviselő csak azért tüntette fel az összeget, hogy elfedje az adózott jövedelem és a tényleges vagyoni helyzet közötti űrt. Nemzetbiztonsági kockázatként említik továbbá, hogy zsarolhatóvá válik a politikus, ha nem tud fizetni. A képviselői magánkölcsönök szabályozását mégsem tartja szükségesnek a Fidesz frakció szóvivője.

„Van erre egy szabályozás már, hogy a vagyonbevallásra az országgyűlési képviselők esetén, ezt az országgyűlési képviselők teljesítik, nincs napirenden ennek a megváltoztatása” – hangsúlyozta Halász János.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a nagyobb, több 10 millió forintos kölcsönöknél szükség lenne a nagyobb átláthatóságra. Volner János egyébként a bevallása szerint 2 millió 800 ezer forinttal tartozik valakinek.

„Transzparenssé kell tenni a vagyonbevallásnak ezt a részét is. Bizonyos nagyságrend fölött már fontos látni azt, hogy pontosan miből ered ez a pénz, ki adta kölcsön, családtagtól származik-e vagy sem” – vélte a politikus.

Több 10 milliós magánkölcsönöket kormánypárti politikusok tüntettek fel bevallásaikban. A legtöbbel, 34 millió forinttal magánszemélynek a fideszes Szatmáry Kristóf tartozik. Őt követi Lázár János 32 millió forinttal, majd Szijjártó Péter folytatja a sort. L. Simon László 28 millió forintot kért kölcsön valakitől, Kara Ákos pedig 22,7 millió Forinttal tartozik. Előkelő helyen szerepel Rogán Antal is. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter több mint 18 millió forinttal tartozik ismeretlen magánszemélynek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!