2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem tartanak az aszódiak a migráns gyerekektől

2017. október 11., szerda 19:12, frissítve: csütörtök 08:03

Az aszódi javítóintézet területére kerülnek azok a menekült gyerekek, akiknek el kell hagyniuk a fóti gyermekközpontot.

A település polgármestere azt ígéri, hogy a befogadottak területét leválasztják a nevelőintézménytől.

A zárt aszódi nevelőintézménybe 18 évesnél fiatalabb bűnelkövetők kerülnek, jövőre pedig a Magyarországra kísérő nélkül érkező, 14 évesnél fiatalabb bevándorló gyerekeket is ott fogják elszállásolni. Jelenleg ugyanis a közeli fóti gyermekotthonban laknak, ám az intézményt a kormány jövőre bezárja. Ezért kellett új helyet keresni nekik.

Aszód polgármestere szerint április óta tudják, hogy odakerülnek a kísérő nélküli fiatalkorú bevándorlók. Sztán István nem fél attól, hogy náluk is megismétlődnek az őcsényi események, hiszen több lakossági fórumon is tájékoztatta a helyieket.

„Ha lett volna ellenállás, már ott kaptam volna egyből választ, hogy »ne, polgármester úr!«, de nem volt. Megértették az aszódiak, és mivel a fiúnevelő intézet évek óta itt van, ezek a gyerekek szerintem, szerintünk még kevesebb gondot okoznának” – nyilatkozta a polgármester.

Kovács Zoltán kormányszóvivőtől is szerettük volna megtudni, hogy miért esett a választás az aszódi javítóintézetre.

– Aszódon jobb helyen lesznek, mint Fóton?

– Bocsánat, nem beszéltem Aszódról, Fótról beszéltem.

– Igen, de én Aszódról kérdezném.

– De én Aszódról nem beszélek.

– Miért?

– Én arról beszélek, arról az elvről, amit a magyar kormány követ: ez pedig az, hogy gyermekotthonban, tehát szó sincs arról, hogy valamiféle büntetés-végrehajtási intézetben helyeznénk el bárkit.

Pedig valójában egy szögesdrótok mögötti épület az, ahol elhelyezik majd a gyerekeket. Igaz, teljesen el lesznek különítve a javítóintézetbe zárt fiatalkorú bűnelkövetőktől. A kormányszóvivőt igyekeztünk szembesíteni ezzel a ténnyel.

– Magyarul jobb helyen lesznek Aszódon, mint eddig Fóton voltak? Ezért született a döntés?

– Miért tesz fel olyan kérdést, amire egy: nem válaszoltam, kettő: a kérdés megfogalmazásában olyan állítás szerepel, amire én nem szeretnék reagálni. Én elmondtam ezzel kapcsolatban az előbb, hogy gyermekotthonokban helyezzük el a kísérő nélkül érkező kiskorúakat.

– Csak azért kérdezem, mert Aszódon nincsen gyermekotthon.

– Hát akkor lehet, hogy megválaszoltam a kérdését.

A menekültek és a migránsok jogi képviseletét is ellátó Helsinki Bizottság programvezetője szerint a döntéssel a legnagyobb probléma annak társadalmi üzenete.

„Olyan üzenetet küld a magyar társadalomnak, mintha ezek a 12-13 éves, családjuktól elszakadó, borzalmakat átélő gyerekek is valamifajta veszélyes terroristák lennének, akiket el kell távolítani lehetőleg a lakott területek, a nagyobb városok közeléből, akiket valamifajta zárt intézményhez hasonló körülmények közé kell tenni” – fogalmazott Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!