2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Belföld

Nem sok sikerre számíthat az árnyékkabinet

Átvenné a Demokratikus Koalíció az ellenzék vezetését, vagy ahogyan Gyurcsány Ferenc pártelnök a Partizánnak adott interjúban fogalmazott, kijelölné az ellenzéki politika közepét. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője szerint a baloldali pártszövetség csúfos bukása után egy lényegre törő DK-s kezdeményezéssel az oly sokáig hirdetett egység megtörni látszik az ellenzéki oldalon. Mint mondta, az árnyékkormány nem más, mint az ellenzék nyomásgyakorlásának és egységesítésének egyik eszköze.

  • Nem sok sikerre számíthat az árnyékkabinet

– A baloldali pártszövetség csúfos bukása után, egy lényegre törő DK-s kezdeményezéssel az oly sokáig hirdetett egység megtörni látszik az ellenzéki oldalon – mutatott rá lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.

Mint elmondta, Gyurcsány Ferenc pártja annak érdekében, 

hogy a közélet mindennapi palettáján fenn tudjon maradni és az aktív működés látszatát képes legyen biztosítani,

létrehozta saját árnyékkormányát. Saját, mivel politikai értelemben belterjes és homogén, hiszen más párttól nem akartak senkit az árnyékkabinetbe hívni – magyarázta. A jogi szakértőt arról is kérdeztük, hogy milyen nemzetközi, esetleg hazai példákat láthatunk egy árnyékkormány működésére. Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, a világ számos országában megtalálható intézménynek hazai viszonylatban nincsen hagyománya.

Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy éppen Kanadában – a Nemzetközösség országaiban – az árnyékkormány létrehozása bevett ellenzéki gyakorlat, amelynek elsődleges funkciója, hogy egységesítse a politikai közösséget, mobilizálja a támogatókat, valamint hogy könnyítse az ellenzéki politikai üzenetek megformálását és kommunikációját

– ismertette. Mint fogalmazott, az árnyékkormányok intézménye alapvetően az angolszász kultúrából és a nagyrészt kétpárti rendszerből – Munkáspártból és Konzervatív Pártból – áll. Hasonló próbálkozás történt 2018-ban Franciaországban, ahol a helyi republikánusok alakítottak árnyékkormányt, de nagyobb hírt nem sikerült kapniuk, Olaszországban pedig a Demokraták próbálkoztak vele, de az olasz közéletnek köszönhetően alig élt egy évet a létrehozott árnyékkormány – sorolta a példákat ifj. Lomnici.

Azt is elmondta, hogy az árnyékkormányoknak közjogi jelentőségük és valódi kormányzati hatalmuk természetesen nincs, sokkal inkább politikailag értelmezhető, szellemi jellegű hatások kiváltására lehetnek alkalmasak.

Az árnyékkormány az ellenzék nyomásgyakorlásának és egységesítésének egyik eszköze – tette hozzá.

A DK vonatkozásában a jogi szakértő szerint fontos kiemelni, hogy az árnyékkormányba nevezett árnyékminiszterek egy olyan politika és kormányzás emlékét idézik az emberek emlékezetébe, amelyben nem volt sok köszönet. Az árnyékminiszterek egy része már töltött be állami vezetői tisztséget, míg a többi csupán tanácsadói tisztséget, viszont közös bennük, hogy mindannyian baloldaliaknak minősülnek.

– Alapvetően az árnyékkormányok rendszere az angolszász „kétpárti” működést idézi, de a DK árnyékkormányának működését tovább árnyalja az a tény, hogy a magyarországi ellenzék nem egységes, sőt annyira széttagolt, hogy az árnyékkormány megalakítása után többen – Márki-Zay Péter és Donáth Anna – kritikával illették annak létjogosultságát – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici.

Rámutatott: egy árnyékkormánynak alapvetően a regnáló kormány alternatíváját és annak leváltására való alkalmasságát kellene felmutatnia, de tekintettel arra, hogy sem egyedül a DK, sem együtt az ellenzéki összefogás nem volt alkalmas a jelenlegi kormány leváltására, így vajmi kevés sikert lehet a DK által alapított árnyékkormánynak jósolni.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Már Korányi Dávid szerint is tarthatatlan a baloldal, adományokról szóló hazugsága. A főpolgármester tanácsadója közleményben ismerte el, hogy nem csak mikroadományokból gyűlt össze a 3 milliárd forint, amit a választási kampány idején utaltak Magyarországra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!