2019. november 18.,
hétfő, Jenő napja

Nem ritka a milliós négyzetméterár

AZ ÚJ ÉPÍTÉSŰ, JÓ MINŐSÉGŰ INGATLANOK MIND DRÁGÁBBAN CSERÉLNEK TULAJDONOST

Magyar Nemzet

2019. augusztus 12., hétfő 08:28

Siófok, Balatonfüred és Debrecen is felzárkózott a főváros legmagasabb négyzetméteráraihoz. Az eladásra kínált jó minőségű ingatlanok között egyre több az olyan, aminek egyetlen négyzetmétere nyolcszázezer-egymillió forintba kerül.

Kétszer annyi volt az egymilliós négyzetméterár felett értékesített ingatlanok száma az első hat hónapban, mint a tavalyi év azonos időszakában, de a múlt év második feléhez viszonyítva is erőteljes, 35 százalékos növekedést regisztrált a Duna House.

Az áremelkedés és a nagyértékű ingatlanok piacnövekedése következtében kelnek el már milliós négyzetméterár körül a kedvelt helyszínek jó minőségű ingatlanjai. Ilyen területek elsősorban Budapesten, a belváros (V., VI. és VII. kerület) egyes részeiben találhatók.

A legdrágább kategóriában értékesített otthonok közel 47 százaléka ebben a három kerületben található a Duna House elemzése szerint. Az ingatlanközvetítő cég hozzátette: a XIII. kerületben is nagyobb számmal találkozhatunk prémium ingatlannal, ezek elsősorban a Duna-parti új építésű fejlesztésekben találhatók.

 Fotó: Kurucz Árpád

 

A fővárosban népszerűek továbbá a budai kerületek bizonyos részei, ahol nagyobb számban kínálnak millió forint feletti négyzetméteráron ingatlanokat. A főváros budai oldalán idén júliusban az ingatlanok közel fele 800 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt tulajdonost.

Vidéken elsősorban a Balaton a fő lelőhelye a drága otthonoknak, különösen Balatonfüred és a déli parton Siófok emelhető ki. A keleti országrészben Debrecenben találkozhattunk leg­gyakrabban ezzel az árkategóriával.

– A Duna House tranzakciós adatai alapján országosan az ingatlanok már több mint másfél százaléka millió feletti négyzetméteráron cserél gazdát. Ez ugyan még arányaiban nem jelentős, de ha hozzávesszük, hogy a 800 ezer forint feletti ársávval együtt az eladások közel hét százalékát lefedi, az alapján folyamatos bővülés várható a legdrágább kategóriában – véli Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A nagy értékű, prémium ingatlanok jelentős kínálattal vannak jelen hazánk ingatlanpiacán. A közvetítő kínálatában például jelenleg több mint kétszáz, százmillió forint feletti ingatlan közül válogathatnak az érdeklődők.

Az eladó luxusingatlanok sorában ház, kastély és horgásztóval rendelkező birtok is található, a budai lakások és a pesti penthouse-ok mellett. A legdrágább jelenleg egy szecessziós vadászkastély, amelynek ára kétmilliárd forint.