2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Nem lesz népszavazás a december 24-ei munkaszüneti napról

Hír TV

2017. november 28., kedd 16:35, frissítve: kedd 16:41

Nem jött össze elég szignó.

Nem gyűlt össze a jogszabályban rögzített számú érvényes aláírás a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében kezdeményezett népszavazáshoz; az összegyűjtött mintegy 66,5 ezer aláírást kedden adta le a kezdeményező Bíró Zoltán a Nemzeti Választási Irodának.

A Nemzeti Választási Bizottság június 6-án hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A határozat ellen azonban a Kúriához fordultak, amely július 11-én a felülvizsgálati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, így a hitelesítés jogerőre emelkedett.

A hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?” A Bíró Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése augusztus 1-jén kezdődött, és a jogszabály előírása alapján november 28-a 16 óráig tartott.

A jogszabály szerint ha a rendelkezésre álló idő alatt sikerül összegyűjteni kétszázezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek harminc napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az aláírások száma százezer és kétszázezer között van, akkor a parlament hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a referendumot.

Vitatják a határozatot

Bíró Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: kedden leadta az aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának, az íveken mintegy 66,5 ezer aláírás szerepel, így – írta – a törvényhozásnak ezzel nincs feladata.

Megjegyezte: a gyűjtésben részt vállaló Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezetek 34 ezer, az MSZP csaknem 27 ezer, a Párbeszéd pedig több mint 2 ezer aláírást gyűjtött.

Bíró Zoltán hozzátette, bízik abban, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az emberek akaratát, hiszen – jegyezte meg – egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a válaszolók 96 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen munkaszünet.

Mint írta, meggyőződése szerint az aláírásgyűjtés viszonylagos sikertelenségének oka a jogszabályi környezetben keresendő. A népszavazási törvény szerint ugyanis az aláírásgyűjtő íveket az NVI bocsátja a kezdeményező rendelkezésére, akinek el kell velük számolnia, minden hiányzó ív után ezer forint bírságot szabnak ki. Ez sokakat elriasztott attól, hogy közreműködjön, mert érthető módon nem akartak anyagi felelősséget vállalni – tette hozzá.

Megjegyezte: 176 ívvel nem tudott elszámolni, ezért 176 ezer forintos bírságot fog kapni, ami miatt alkotmányjogi panaszt nyújt be. Meggyőződése szerint a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogát, a népszavazáshoz való jog gyakorlását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!