2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Nem lesz drágább a hal az idén

Hír TV

2020. november 30., hétfő 22:13

Idén nem lesz drágább a hal, de ennek ellenére még mindig jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint az unós átlag, azt is ilyenkor karácsony környékén. Pedig a szakemberek szerint a halhús magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető, vitaminokban gazdag étel.

Idén a kereskedők kisebb forgalomra számítanak karácsony előtt. Úgy vélik, a vírushelyzet miatt kevesebb család asztalára kerül szenteste halászlé. Ennek a pécsi üzletnek a tulajdonosa abban bízik, vevői be tudják tartani a vásárlási szabályokat.

A legnépszerűbb a ponty, az értékesített halak több mint 80 százalékát ez a fajta teszi ki. Viszonylag sokan keresik a harcsát is, az amur a csuka és a kárász kevésbé fogy. A magyarok az éves mennyiség harmadát a karácsonyi időszakban fogyasztják.

Magyarországon az utóbbi években emelkedett ugyan a halfogyasztás, de az évi 6,7 kiló még mindig jelentősen elmarad az Unió több mint 20 kilós átlagától. Az emelkedés annak köszönhető, hogy javult a halhús minősége, illetve a kormány két éve 5 százalékra csökkentette az áfáját.

Hír TV