2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Nem igaz, hogy a fiatalok a baloldalra szavaznak

A választás eredményei is azt igazolják, hogy a jobboldalnak a 18–29 évesek és az idősebb társadalmi csoportba tartozók körében is jelentős támogatottsága van – fejtette ki Tóth Erik a Magyar Nemzetnek. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta, a baloldal ahelyett, hogy az összefogás működésképtelenségében vagy saját magukban keresné a vereség okát, inkább az árokmélyítést választja: a vidéki embereket szidalmazzák csak azért, mert nem kértek az ő politikai kínálatukból.

  • Nem igaz, hogy a fiatalok a baloldalra szavaznak

Az országos választásokat sosem az a párt nyeri meg, amelyiknek egy meghatározott társadalmi csoportban kiemelkedő támogatottsága van, éppen ellenkezőleg: egy néppárti karakterű, minden szavazói csoportban stabil népszerűséggel bíró párt képes jó választási eredményeket elérni

– mutatott rá Tóth Erik lapnak.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Magyarországon egyedül a Fidesz–KDNP pártszövetségről mondható el, hogy néppárti profilja van, amelyet ráadásul egy olyan politikus vezet, aki minden társadalmi csoportban nagy népszerűségnek örvend. – Igaz ez az állítás akkor is, ha az úgynevezett első szavazók feltételezett viselkedését és politikai preferenciáit vizsgáljuk: négy év alatt körülbelül 400 ezer első szavazó lépett be a választási jogosultsággal rendelkezők közé, mégis a valaha volt legerősebb felhatalmazását kapta meg a Fidesz–KDNP, történelmi győzelmet aratva – fejtette ki Tóth Erik, hozzátéve: ez azért is következhetett be, mert a jobboldalnak a 18–29 évesek és az idősebb társadalmi csoportba tartozók körében is jelentős támogatottsága van.

– Az egymással összefogott baloldali pártok 1990 óta a legrosszabb eredményt érték el országgyűlési választáson. Bármire is épített a baloldal, az bizonyos, hogy egyik korosztályt sem tudta érdemben megszólítani, a szimpatizánsait megfelelően mobilizálni 

– magyarázta Tóth Erik, aki úgy véli, ez jól látszik a budapesti adatokból is: amíg 2018-ban a most összefogott pártok 51 százalékot szereztek a fővárosban, 2022-ben már csak 48 százalékot értek el. Az elemző szerint mindez azt mutatja, hogy nem igaz az az állítás, hogy Budapest kizárólag baloldali fellegvár lenne, sem az, hogy a fia­talok körében a baloldal népszerűbb, mint a Fidesz–KDNP, sőt.

Tóth Erik arról is beszélt, hogy egy ekkora mértékű, a kormánypártoknak sorozatban negyedszer kétharmados parlamenti felhatalmazást adó vereség után hosszú, keserves gyászmunka vár a baloldali táborra mind a politikusok, mind a szavazók részéről. Azonban a baloldal ahelyett, hogy az összefogás működésképtelenségében vagy saját magukban keresnék a vereség okát, inkább az árokmélyítést választja: a vidéki embereket lenézik, csak azért, mert nem kértek az ő politikai kínálatukból. Amennyiben ez így folytatódik 2026-ig, úgy saját politikai sírjukat ássák meg az ellenzéki politikusok – hangsúlyozta az elemző.

Tóth Erik felhívta a figyelmet arra, hogy 

a 18–29 éves korosztály egy rendkívül összetett társadalmi csoport. Az első szavazók jelentős része nem vagy csak kevéssé érdeklődik a politika iránt, és jellemzően kritikus szemmel néznek minden pártra vagy politikusra. Őket nem direkt, hanem indirekt intézkedésekkel és üzenetekkel lehet jobb belátásra bírni: a 25 év alattiak szja-mentessége vagy a számukra elérhető munkahelyek létrehozása mind ilyen lépések voltak a Fidesz–KDNP részéről. Az elemző megjegyzi, a felsőoktatási rendszer 21. századi igényekhez történő hozzáigazítása is egy ilyen szakpolitikai lépés lehet a jövőben.

– A baloldal számára most az úgynevezett jövővita lesz a kulcskérdés a következő időszakban, azonban Gyurcsány Ferenc, az ellenzék legerősebb pártjának a vezetője világossá tette, hogy mit akar: domináns pozícióját megőrizve egy szervezeti értelemben egységesült ellenzéket létrehozni – világított rá Tóth Erik. A régi csapattal új embereket megszólítani viszont nehéz lesz: Gyurcsány mind a mai napig a legelutasítottabb politikus Magyarországon, tízből nyolcan továbbra sem szeretnék őt fontos politikai pozícióban látni.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

AJÁNLÓ

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Hétfőn kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások Hollandiában, de nincs könnyű dolga a választásokon győztes Szabadság pártnak. A Napi Aktuálisban Gábor Dzsingisz, a holland kereszténydemokrata tömörülés korábbi képviselője volt a vendégünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!