2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Nem érinti végzetesen a brexit az ottani magyarokat

Hír TV

2019. február 18., hétfő 21:32, frissítve: hétfő 22:55

Ha van brexitmegállapodás, ha nincs, a magyarok maradhatnak Nagy-Britanniában - mondta a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. A kormánynak az a legfontosabb, hogy az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok szerzett jogai biztosítottak legyenek a brit kilépés után is.

A magyar kormány mindenképpen azt reméli, hogy lesz megállapodás a brit kormány és az Európai Bizottság között a brexitről, de egyelőre azt javasolja minden magyar cégnek és állampolgárnak, hogy készüljenek fel arra a lehetőségre, hogy nem lesz. Ezt a területért felelős helyettes államtitkár mondta a az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy egy fair megállapodás lép majd életbe.

Az átmeneti időszak alatt nagyon fontos rögzíteni, hogy az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében, ami érinti a vállalkozásokat, illetve ami érinti az állampolgárokat, gyakorlatilag minden változatlan marad– nyilatkozta Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára pedig arról beszélt, hogy mindenre fel kell készülni gazdasági értelemben. Erre a kormány kész terveket dolgozott ki.

A pénzügyi szabályozás egésze, túlnyomó többsége az a belső piachoz kötött, vagyis az európai uniós hatáskört jelent, tehát ma az Európai Bizottság ma már a szabályozás mentén készül arra, hogy meghatározza egy no deal esetére, hogy milyen átmeneti intézkedések léphessenek életbe– mondta Balogh László a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. 

Az államtitkár szólt arról is, hogy az átmeneti periódusban a vámokat, a bankok szolgáltatásait és a munkaerőpiacot érinti leginkább a brexit. Hangsúlyozta, hogy a szigetországban dolgozókat a magyar törvények egyértelműen védik.