2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nem elég csak bocsánatot kérni

Hisztériakampánynak nevezte Vona Gábor a pártok reagálását párttársa múlt heti parlamenti felszólalása után. A kormány részéről először Fónagy János reagált a Jobbik frakcióvezetőjének beszédére.

Hisztériakampánynak nevezte a Jobbik frakcióvezetője a pártok reagálását párttársa múlt heti parlamenti felszólalása után. Vona Gábor az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: ideje lenne lezárni a vitát, mert bár Gyöngyösi Márton félreérthetően fogalmazott, de később bocsánatot kért.

– Ebben a nagy hisztériakampányban, amelyben mindenki szépen felmondta a leckét, talán szerencsés lenne lehiggadni, és a farkaskiáltás helyett visszatérni az eredeti kérdéshez. Mert ugyan miért is titkos információ az, hogy az Országgyűlésben, ahol a legfontosabb döntések születnek, a magyar állampolgárság mellett itt a képviselők viselnek-e más állampolgárságot is. Miért titkolják, bagatellizálják, majd viccelik el képviselőtársaim azt, amikor erről Novák Előd önöket egy nyilvános és közérdekű adatról e-mailben kérdezi? Csak nem ezért ez a nagy lárma? Csak nem azért, hogy erről a lényegi és egyértelmű kérdésről eltereljék a figyelmet? – szólalt fel a Jobbik elnöke.


Önök ezt választották

A kormány részéről először Fónagy János reagált Vona Gábor felszólalására. A Fidesz szakpolitikusa Gyöngyösi Márton szavaira utalva azt mondta: nem elég csak bocsánatot kérni egy ilyen elszólásért, mert ennek az ideológiának a 20. században már 600 ezer magyar áldozata volt. Fónagy János vastapsot kapott a Fidesz-frakciótól.

– Kérem, engedje meg, hogy a kérdésre válaszoljak, nem vagyok kettős állampolgár, tudom, hogy erre ment ki a kérdés, mi több, hívő sem vagyok. Az ön elvbarátainak ezt már írásban is megválaszoltam. Apám, anyám zsidó volt, én is az vagyok, ha tetszik, ha nem. Én nem tudok választani, ebbe beleszülettem, de önök tudnának választani és önök ezt választották. Viseljék érte a történelem és a magyar társadalom minden ítéletét – reagált Fónagy János államtitkár.

Mesterházy és Gyöngyösi

Az MSZP frakcióvezető-helyettese megkérdőjelezte a Fidesz antifasizmusát. Harangozó Gábor több példát említett a múltból a nagyobbik kormánypárt és a Jobbik együttműködésére. Az ellenzéki politikus felszólította a Fideszt, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is határolódjon el a szélsőséges eszméket képviselő párttól.

A Fidesz frakcióvezetője tisztességtelennek és aljasnak minősítette a sárga csekk összemosását a sárga csillaggal. Rogán Antal szerint a Jobbik nem félreérthetően fogalmaz, hanem nagyon is egyértelműen. A kormánypárti politikus kitért Harangozó Gábor felszólalására is. Rogán Antal szerint az MSZP kettős mércét alkalmaz a szélsőjobboldallal szemben.

„Én arra szeretném kérni Önöket, tisztelt képviselőtársaim, hogy csak olyan erkölcsi mércét állítsanak vagy elénk, vagy éppen mások elé, amit egyébként Önök is az elmúlt két évben meg tudtak ugrani. (...) Kigyűjtöttem, és elhoztam magammal azokat az indítványokat, itt vannak a kezemben, amelyeken az MSZP-s és jobbikos képviselőtársaim aláírása együttesen szerepel. Ezek között az indítványok között három olyan is van, amit Mesterházy Attila és Gyöngyösi Márton együttesen írtak alá” - fogalmazott a frakcióvezető.

Orbán visszautasította

A miniszterelnök visszautasította a Németh Zsoltot ért kritikát a parlamentben. Steiner Pál szocialista képviselő a külügyi államtitkár leváltását kérte a kormányfőtől arra hivatkozva, hogy nem lépett fel erélyesebben Gyöngyösi Márton javaslata ellen. Orbán Viktor szerint vállalhatatlan volt a jobbikos képviselő felvetése a zsidó képviselők listázásáról.


„Szeretném ha tudná, hogy amíg én ezen a helyen állok, addig Magyarországon senkit sem érhet bántódás, vagy megkülönböztetés hite, meggyőződése, vagy származása miatt, szeretném világossá tenni az Ön számára is, és Önnel együtt minden honfitársam számára, hogy mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat” - fejtette ki a miniszterelnök.

Kizárhatják a rendzavaró képviselőket

Kizárással és pénzbírsággal büntetnék a rendzavaró képviselőket az Országgyűlésben. Az alkotmányügyi bizottság ülésén a testület kormánypárti és szocialista tagjai is támogatták az erről szóló fideszes javaslatot. Rogán Antal és Gulyás Gergely indítványa szerint ha egy képviselő felszólalása során sértő kifejezést használ, és ez súlyos rendzavaráshoz vezet, akkor az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül javasolhatja a képviselő kizárását az ülésnapról, vagy kezdeményezheti a pénzbírság kiszabását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!