2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem egyszerű teljes újraszámlálást elérni

Hír TV

2018. április 11., szerda 14:50, frissítve: szerda 19:17

Szinte az összes ellenzéki párt követeli a szavazatok újraszámlálását a választási visszásságok miatt. Ez azonban nem olyan egyszerű, országosan szinte lehetetlen újraszámlálást elérni. Ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság csak konkrét eseteket vizsgál, és ha ebben arra jutnak, hogy az adott választókerületben több szavazókör szavazatszámlálói is tévedtek az összesítéskor, és ez érdemben befolyásolta az eredményt, akkor érvénytelenítik a voksolás eredményét, és új választást írnak ki a választókerületben. A jelenleg megjelent információk szerint nagyjából 700 szavazókörben történhetett visszaélés vagy tévedés. Sok körzetben pont az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok lettek érvénytelenek: az Index bemutatott egy baranyai körzetet, ahol az összes olyan listás szavazat érvénytelen lett, amelyet nem a Fideszre adtak le, és Nógrádban is talált egy szavazókört a portál, ahol szintén kiugró volt az érvénytelen voksok aránya.

Mit mond a törvény?

Ennek kapcsán a törvény úgy rendelkezik, hogy a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen csak a választási bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt van helye.

A választási bizottságnak a választás eredményét megállapító döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani. Ezt nem csak a politikusok nyújthatják be, hanem bármelyik választópolgár.

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálása útján lehetséges, a fellebbezést elbíráló választási bizottság, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelmet elbíráló bíróság köteles a szavazatokat újraszámlálni. A szavazatok újraszámlálása esetén a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálására rendelkezésre álló határidő hat napra nő, és a választási bizottság vagy a bíróság a választási irodák tagjainak közreműködését igénybe veheti – mondja ki a Fidesz által 2012-ben elfogadott választási törvény.

Hogyan kérhető újraszámlálás?

Hogy valaki kérhesse a szavazatok újraszámlálását, legalább valamilyen jogsértés gyanújával kell előállnia, a kapcsolódó bizonyítékokkal együtt. Az nem elégséges indok, hogy az első és a második helyezett között igen kicsi a szavazatkülönbség.

A TASZ vonatkozó útmutatója kiemeli, hogy a szavazólapokat, illetve a szavazatokat eleve legalább kétszer meg kell számlálni, sőt, a számlálást addig kell folytatni, amíg két számlálás eredménye meg nem egyezik. Tehát az újraszámlálás – ha elrendelik – legalább a harmadik átszámolás lesz.

A Társaság a Szabadságjogokért szakértői szerint a jogsértés ellen két módon léphetünk fel: egyrészt kifogást emelhetünk, amely keretein belül az illetékes választási bizottság megvizsgálja, hogy történt-e a választás rendje elleni jogsértés. Kifogást lehet emelni a választás tisztasága alapelvének sérelme miatt, azért, mert valakit nem engednek szavazni, vagy ha megsértik a kampánycsendet.

A másik lehetőség, hogy választás eredménye elleni jogorvoslattal él valaki. Itt csak a végeredményt vizsgálják felül, több jogsértést nem vizsgálnak. Újraszámlálásra csak a választási bizottság végeredményt megállapító döntése után van lehetőség.

Egyre több a gyanús ügy

Legutóbb a jobbikos Kovács Tamás hívta fel a figyelmet választási visszásságokra: a párt II. kerületi jelöltje ugyanis a fővárosi 4-es számú választókerület 4. szavazókörének jegyzőkönyvét kapta meg, ahol jól kivehető, hogy a Jobbik az országos listán 66 szavazatot kapott, de ez a Nemzeti Választási Iroda hivatalos internetes oldalán a Net Párthoz vándorolt. A képviselőjelölt szerint mindenkinek törvényes joga, hogy betekintést nyerjen ezekbe a jegyzőkönyvekbe.

A Jobbik Sárospatakon is felfigyelt hasonló esetre: a párt egyéni képviselőjelöltje, Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán a Jobbik viszont egyet sem. A NET nevű kamupárt viszont 122 szavazót szerzett a körzetben. A Jobbikra leadott szavazatokat sok esetben a Nemzeti Választási Iroda nem a Jobbik neve mellett könyvelte el, hanem egy kamupárthoz írta be. A Jobbik kapott mondjuk listán 66 szavazatot, ezt rögzítették a szavazókörben a jegyzőkönyvben, a Nemzeti Választási Iroda pedig ezt a 66 szavazatot beírta egy kamupárthoz. Előfordult olyan választókör, ahol a Jobbik listán 0 szavazatot kapott, a rendkívül ismert NET Párt 122-t. Lassan csodálkozom, hogy a NET Párt nem lett parlamenti erő a Jobbik szavazataiból élősködve – jelentette ki Jakab Péter szóvivő.

A Jobbik kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választáson leadott szavazatok újraszámlálását követelik. Jakab Péter, a párt szóvivője elmondta: az országban tapasztalataik szerint általános a közvélekedés, hogy a Fidesz ezt a választást elcsalta, ugyanis számukra az volt a voksolás tétje, hogy börtönbe kerülnek-e, vagy sem. A Jobbik számított az élelmiszercsomagok kiosztására, a kormánypárt szavazók buszoztatására, arra, hogy a Fidesz megfenyegeti a közalkalmazottakat és a közfoglalkoztatottakat, és hogy megkönnyítették a határokon való átjutást a fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgároknak.

A Demokratikus Koalíció nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap „előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú” csalás történt. Gyurcsány Ferenc pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy összevethessék őket az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal. A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók, és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között – mondta.

Az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében – jelentette be Szél Bernadett pártelnök és Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője a párt kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Szél Bernadett a Hír TV-ben beszélt arról, saját választókerületében biztosan újra fogja számoltatni a voksokat.

Bezárták a bizottságot

Lukácsi Krisztina, az egyik érdi szavazókör szavazatszámláló bizottságának alelnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, vasárnap minden rendben ment, megszámolták a voksokat, majd azt vették észre, hogy bezárták őket a terembe. Miután rájöttek, hogy zárva az ajtó, telefonálgatni kezdtek, hogy engedje ki őket valaki, a helyi választási irodánál azonban senki nem vette fel a telefont. Mikor elértek valakit, az közölte, kiengedi őket valaki, de még ne vigyék be a jegyzőkönyveket a helyi választási irodába. Végül a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető elindultak a helyi irodába a jegyzőkönyvekkel, és valamiért magukkal vitték a bizottságban ülő két fideszes delegáltat is. Lukácsi hozzátette, az ő szavazókörében nem volt gond a számokkal, de tudomása szerint máshol is bezárták a bizottságot a szavazókörbe. Arról, hogy a részvételi arányok napközben délután miért kezdtek esni, Lukácsi azt mondta, a szavazatszámláló bizottságoktól megkapott adatok struktúrája miatt lehetetlen, hogy ez az ő hibájuk lett volna.

Nem találja szavazatát

Újabb adalék a választási „furcsaságokhoz” címmel közölte Lövei Csaba, hogy Nyíregyháza 94-es számú szavazókörében szavazott érvényesen. Az Együtt politikusaként természetesen saját pártjára. Azonban a választás.hu adatai szerint az Együtt mégsem kapott egyetlen szavazatot sem a szavazókörben. Lövei szerint feltételezhető róla, hogy érvényesen tud szavazni, és érdekesnek nevezte, hogy egyéniben 9 érvénytelen voks volt, míg listánál 23. Lövei Csaba szavazókörében egyébként Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt eléggé megszorongatta az MSZP-s Csabai Lászlóné, akinek a javára az Együtt politikusa visszalépett.

Valószínűtlen szavazatok

Több esetben is igen valószínűtlen számok jöttek ki a szavazatok összesítésekor. Például a Somogy megyei 3-as számú választókerület Somogyvári 3-as szavazókörében 62-en mentek el szavazni, két ember érvénytelen voksot adott le, a maradék hatvan pedig egyéniben a fideszes Móring Józsefre tette az ikszet. Az érdekesség a listás szavazatokon jött elő: itt a kormánypártok csak 56 szavazatot kaptak, ketten a DK listájára, ketten a Tenni Akarás Mozgalom nevű kamugyanús pártra szavaztak, a Munkáspártra egy voks érkezett, az utolsó listás szavazólap pedig érvénytelen lett. Itt vélhetően hiba van, hiszen aki Gyurcsány Ferenc pártjára szavaz, az vélhetően egyéniben nem fogja a Fideszt támogatni. Tény, hogy a DK nem indított jelöltet a körzetben, az MSZP-s Mészáros Géza Józsefet támogatták Gyurcsányék, de akkor is valószínűtlen, hogy a baloldali jelölt ne kapná meg legalább a baloldali listára szavazók voksát.

Mihályiban is hasonló játszódott le, csak kicsit nagyobb volumenben: a DK nulla szavazatot kapott a listán, miközben egyéniben 30 voksot gyűjtött. Ellenben a Szegény Emberek Magyarországért nevű párt 22 szavazatot kapott listán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!