2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem befolyásolja a süllyedés a paksi erőmű biztonságos működését

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 17:57, frissítve: csütörtök 18:43

Nem befolyásolja az épület süllyedése a paksi atomerőmű biztonságos működését – mondta az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Hullán Szabolcs szerint nem adták volna meg újabb húsz évre a 4-es blokk működési engedélyét, ha veszélyt jelentene a süllyedés. Az LMP szerint a magyar szervezet megbízhatatlan, ezért nemzetközi fórumokhoz fordul.

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatóján a paksi erőműnél tavaly elvégzett vizsgálatokról és következményeiről volt szó. „2017-ben Magyarországon öt létesítmény fizikai védelmi rendszerének lejárt az engedélye, ezek felújítása után az értékelésüket megvizsgálva az Országos Atomenergia Hivatal az ORFK bevonásával a fizikai rendszerek engedélyét kiadta” – mondta Fichtinger Gyula, a hivatal főigazgatója.

Néhány napja a sajtóban megjelent, hogy az atomerőmű 4-es blokkjának reaktortartálya közel 1,5 milliméterrel megsüllyedt. Hullán Szabolcs nukleáris biztonsági főigazgató-helyettes szerint valóban van süllyedés, de bőven határértéken belül, ezért is adta meg végül a hivatal a 4-es blokk engedélyét újabb húsz évre.

„Ha 1,5 milliméternél nagyobb is az elmozdulás, egészen 3 milliméterig semmi probléma nem történik. Azért van előírva ez a 1,5 milliméter, mert ha netalántán meghaladná – de nem szokott példa rá lenni –, abban az esetben a hatóság fenntartja magának a jogot, hogy beavatkozzon, vagyis plusz ellenőrzési és elemzési tevékenységet írjon elő az engedélyes számára” – jelentette ki Hullán Szabolcs.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen garanciákat adtak a magyar vállalkozások szerepvállalására, illetve hogy a Paks II. Zrt. miért vesz autókat nyolcszázmillió forintért a vezetőség számára, de kitérő választ kaptunk.

„Olyan cégek vehetnek részt az építkezésben, amelyek megfelelő minőségirányítási rendszerrel és szakértelemmel bírnak. Ez alapkritérium, mi azt vizsgáljuk, hogy azoknál, akik az építkezésben részt vesznek, ez a feltétel fennáll-e. Ha igen, részt vehetnek az építkezésben. Az, hogy ez hogyan zajlik a továbbiakban, nem a mi dolgunk” – mondta Hullán Szabolcs.

Az LMP szóvivője szerint a beruházást végző Roszatom gyakorlata miatt nem magyar cégek végzik majd a kivitelezést, hanem orosz vállalatokat hoz helyzetbe a kormány. „Próbálunk betekinteni a dokumentumokba, szerződésekbe, sajnos ezt a Fidesz–KDNP-kormány igyekszik megakadályozni azért, mert sajnos korrupciós üzletről van szó. Az évszázad legrosszabb üzlete, Orbán Viktor gyakorlatilag Putyint szolgálja ki. Ezek a szerződések megmutatnák ezt, ezért nem akarják nyilvánosságra hozni” – fogalmazott Kanász-Nagy Máté.

Az ellenzéki párt nemzetközi atomenergiai ügynökségekhez és szervezetekhez fordul a beruházás kivizsgálására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!