2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szolnoki polgármester hárít, a jegyző mossa kezeit az Elios-ügyben

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 12:52, frissítve: csütörtök 21:49

A városi közgyűlésben a Jobbik egyik önkormányzati képviselője faggatta őket, de érdemi választ nem kapott tőlük a kérdéseire. Az ellenzék nem hagy fel a kérdezősködéssel, jövő héten az ellenőrző bizottság rendkívüli ülésén számoltatnák el a város vezetését.

Szolnok közvilágítását 2015-ben korszerűsítette az Elios Zrt. A cég Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott. A vállalkozás közel 900 millió forintért vállalta a munkát, az összeg négyötöde uniós támogatás volt. Ennél a beruházásnál is szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. A hivatal azt javasolja Brüsszelnek, hogy a Szolnoknak megítélt pénzt is követelje vissza a magyar államtól. A szolnoki közgyűlés egyik jobbikos képviselője arra várt volna választ a polgármestertől, hogy várhatók-e megszorítások, ha vissza kell fizetni az elnyert százmilliókat.

„Van-e valamilyen terv arra, hogy hogyan tudjuk kifizetni, fog-e ez valamiféle elvonást jelenteni, vagy hasonlók. A másik kérdésem pedig az, hogy amennyiben vissza kell fizetni ezt a pénzt, polgármester úr elgondolkodik-e esetleg azon, hogy lemondjon a tisztségéről” – tette fel a kérdést Lázár Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő.

Szalai Ferenc fideszes polgármester a válasz érdemi részét a jegyzőre hárította.

„Az, hogy vissza kell fizetni vagy nem kell visszafizetni, azt Ön is a második-harmadik mondatában elmondta, hogy ha vissza kell fizetni, meg kell várni, hogy pontosan mi történik ebben az ügyben, és ha lehet, akkor Ön tényekről beszéljen, ne feltételezésekről” – mondta Szalai Ferenc.

A jegyző mosta kezeit, noha az OLAF tavaly októberben levélben értesítette Szalai polgármestert az elmarasztaló jelentés Szolnokot érintő megállapításairól.

„Szolnok megyei jogú város önkormányzatával az OLAF jelenleg nincs kapcsolatban. Nem küldött ilyen jelentést a szolnoki önkormányzatnak, nem kezdeményezett intézkedést, tehát nincs tudomásunk olyan tényről, amiben Szolnokot érintő visszafizetési kötelezettséget állapítana meg az OLAF. Mivel erre neki nincs is jogosítványa, csupán kezdeményezhet ilyet. Az én tudomásom szerint az OLAF a magyar állam felé vagy vonatkozásában fogalmazott meg ilyen ajánlásokat” – így Sebestyén Ildikó.

A jobbikos képviselő szerint a polgármester és a jegyző is megkerülte a kérdést, így egyikük válaszát sem fogadta el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!