2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Nem adják fel a „kisemmizett” bábonymegyeri gazdák

Hír TV

2018. február 6., kedd 17:28, frissítve: kedd 18:05

Jogerősen pert vesztettek a magyar államot beperelő bábonymegyeri gazdák. Szerintük a kormány olyan földterületet árverezett el, ami a tulajdonuk – ám a bíróság az állítást nem látta bizonyítottnak. A gazdák nem nyugodnak bele a döntésbe, a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Paksi István tíz társa nevében indított pert az állam ellen. Szerintük 2015 végén egy olyan nyolchektáros földet árvereztek el, ami a tulajdonuk, tizennyolc éve a helyi állami gazdaságtól kapták kárpótlásként. Első fokon megnyerték a pert, a másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék azonban elutasította a keresetüket – azt állapította meg, hogy annak idején az állami gazdaság szabálytalanul járt el a tulajdonváltás bejegyzésekor.

„A másodfokú bíróság álláspontja szerint olyan hatósági határozatot, amely az eredeti tulajdonszerzést bizonyította volna a felperesnek, nem sikerült csatolni, felmutatni. Ezért a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és az alaptalan felperesi keresetet elutasította” – fogalmazott Jordanics József bíró.

A felperes gazda szerint minden olyan dokumentum a birtokában van, amely azt bizonyítja, hogy a föld a tulajdona, ezért folytatja a pereskedést. Paksi István azt nyilatkozta, ha kell Strasbourghoz fordul.

Az LMP országgyűlési képviselője úgy véli, a gazdát az állam a közigazgatási rendszer hibája miatt akarja kisemmizni. „A történet arról szól, hogy egy átlagos embernek van-e esélye az állammal szemben az igazát megvédeni. Az ítélet alapján nincs esély, mert ha a közigazgatás hibázik, és nem jegyeznek be egy tulajdont, akkor később a bíróság sem tudja helyrehozni a hibát. Elveszik a kisemberektől, ami van nekik, ha éppen úgy van kedvük, mert a másodfokú tárgyalás már arról szólt, az állam nem nyugszik bele, hogy vele szemben nyerjenek és igazságot szolgáltassanak” – emelte ki Sallai R. Benedek.

A gazda jogi képviselője azt mondta, első körben a Kúriához fordulnak jogorvoslatért, ha ott sem érnek el eredményt, európai fórumokon keresik az igazukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!