2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Nem a pártból állítanak miniszterelnök-jelöltet a szocialisták

,

2017. október 7., szombat 17:10, frissítve: szombat 17:51

Az MSZP-nek nem lesz miniszterelnök-jelöltje, de jövő héten egyeztetést kezdenek a választási együttműködésről a baloldali ellenzéki pártokkal. Erről a Botka László lemondása miatt összehívott választmányukon döntöttek a szocialisták. A pártból senki nem lép ki, igaz, azokat sem találták meg, akikre a miniszterelnök-jelöltjük fideszes ügynökként hivatkozott.

– Nagy gengszter vagy, az biztos!
– Miért?
– Mert beraktad oda a sarokba.
– Szia, szia!

Nem csak parkolni volt nehéz a szocialista párt választmányi ülését megelőzően. A Botka László távozása miatt összehívott küldötteknek arról kellett dönteniük, hogy merre tartson tovább az MSZP.

„Bent elmondom a véleményemet, parázs vitára nyilván és valamilyen megoldásra, ahhoz hogy az Orbán-kormányt le tudjuk váltani” – mondta az ülés előtt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A választmányi ülésre érkező politikusok, a kormány leváltásában biztosak voltak, a győzelem forgatókönyvéről azonban már korábban is vita alakult ki.

– Le fogjuk váltani a Fidesz–KDNP hatalmát. 
– Kivel?
– Széles körű együttműködéssel. 
– A Jobbikkal?
– A Jobbikkal kizárt az együttműködés.

Az ülést követően a választmány elnöke azt mondta: az MSZP összezárt, senki nem lép ki a pártból.

„Se lemondás, se kilépés nem volt, vannak olyanok, akik Botka koncepcióját továbbra is helyesnek tartják, megerősítették, hogy ők is a továbbiakban vállalva a közösséget az MSZP-vel együtt, az MSZP-ben kívánnak politizálni, de hogy lehessen olyan mondat, amit egyértelműen lehessen bevágni egy sajtótájékoztatóból. Nincs szakadás, senki nem mondott le, senki nem lépett ki, az MSZP összezárt” – mondta Hiller István választmányi elnök.

A testületi ülésén döntő többségben voltak azok, akik széles körű együttműködést akarnak. A választmány egy 12 pontos programot is elfogadott, amit elküldenek majd a többi pártnak. Az LMP-vel és a Momentummal azonban nem egyeztetnek majd a szocialisták.

„Ezt a házat most ebben a helyzetben alulról fogjuk építeni, tehát a 106 körzetről beszélünk, ha a 106 körzetben meg tudunk állapodni, világossá válik, az, hogy kinek van győzelemre alkalmas jelöltje, akkor beszélhetünk arról, hogy van mit tovább építeni, akkor foguk arról beszélni, hogy hogyan, miképpen lehet ezt politikailag és választástechnikailag együttműködéssé összeformálni. Ha engem megkérdeznek, és ez Botka László programjának a folytatása, én a közös lista felé vinném a gondolkodást, de elfogadjuk és megértjük, ha mások nem tudnak idáig elmenni” – így Molnár Gyula pártelnök.

A választmányi ülésen arról is döntöttek, hogy az MSZP-nak nem lesz saját miniszterelnök-jelöltje.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!