2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Nehéz helyzetbe kerültek az építőipar miatt, a kormánytól várnak segítséget

A kormánytól várnak segítséget azokon a településeken, ahol nem tudják megvalósítani a már elnyert beruházási pályázatokat. Az önkormányzatok főként a közintézmények felújítására kaptak állami forrásokat, de az évekkel ezelőtt becsült összegnél jóval magasabb költségeik keletkeztek. Az építőiparban ugyanis annyira felmentek az árak, hogy több milliós eltérés van a kifizetett támogatás, és a tényleges munkadíj között.

  • Nehéz helyzetbe kerültek az építőipar miatt, a kormánytól várnak segítséget

Kívül belül megújult az orvosi rendelő Nagyvisnyón. A Heves megyei falu közintézményét a Településfejlesztési Operatív Program keretében, állami támogatásból korszerűsítették. A közel 68 millió forintos beruházásnak örülnek a faluban, mert a 70-es években épült rendelő felett jócskán eljárt az idő.

„Nagyon örülünk, tényleg minden szép és minden modern. Nagyon örülünk. Doktor úrnak is gondolom, hogy biztos jobb, meg nekünk is, betegeknek” – mondta egy helyi nő.

A beruházást 2014-ben 42 millió forintra becsülték, a végösszeg azonban mára sokkal több lett – mondta a település polgármestere.

„Sajnos, vagy nem sajnos időközben az építőipar szárnyalásba kezdett Magyarországon, és az építőipari árak ennek következtében egy kicsit elszálltak. Egy bő hétmillió forinttal léptük túl a költségvetést az építkezés során. A képviselő-testület dönthetett arról, hogy elfogadja az árajánlatadó többlet árajánlatát, vagy visszaadja magát a beruházást, hogy nem tudja megvalósítani. Ekkor képviselő-testületünk úgy döntött, hogy vállalja a plusz költségeket” – nyilatkozta Csőgér Bálint.

A falu polgármesteri hivatalát is állami és uniós forrásból újítanák fel. Négy éve úgy gondolták, a költség 25 millió forint alatt lesz, ezért közbeszerzést sem kell majd kiírni. De mire nagy nehezen találtak kivitelezőt, kiderült, hogy túllépték a 25 milliós határt, így eredménytelennek kellett nyilvánítani a pályázatukat.

A közeli Bélapátfalva és Balaton község is hasonló helyzetben van. A települések állami segítséget várnak a megemelkedett költségek finanszírozásához. Ha nem kapnak többlettámogatást, a hiányzó összegeket hitelből kell majd fedezniük, amihez szintén kormánydöntés szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!