2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Négyszer rengett a föld, hatvan bejelentés érkezett

A templom és a polgármesteri hivatal is megrongálódott a csütörtöki földrengésben a nógrádi Magyarnándoron. A megyében négyszer rengett a föld egy nap alatt, sok házban megrepedtek a falak, valahol a kémény is ledőlt. A katasztrófavédőkhöz hatvan bejelentés érkezett.

A pénteki földrengés után huszonkilenc településről jeleztek károkat.

Az egyik bátonyterenyei házban több szobában is megrepedezett a fal. „Édesem, összerepedezett ez itt, a másik szoba, ott a mennyezet meg teljesen” – mutatta a Hír TV-nek Molnár Árpádné bátonyterenyei lakos.

Szécsény közelében csütörtök reggel rengett először a föld, ezt három utórengés követte. A legerősebb dél körül volt, a Richter-skála szerint négyes erősségű. A Szekeres család éppen ebédelt. „Ültem azt asztalnál, ebédeltünk, aztán a szék elkezdett alattam mozogni. Nem tudtam, mi történt itt, azután folytattuk, újból elkezdett. A második már nem volt olyan nagy, mint a déli” – mesélte Szekeres Pálné magyarnándori lakos.

Magyarnándorban is a déli rengés után keletkezett több kár. Az egyik utcában az egyik házon a kémény dőlt meg. „Egy esetben történt tűzoltói beavatkozást igénylő esemény: Magyarnándorban egy családi ház kéménye veszélyesen megdőlt, itt a berceli katasztrófavédelmi őrs tűzoltói eltávolították a veszélyes részeket. Az így fűtés nélkül maradt ház három lakóját családtagoknál szállásolták el” – tájékoztatott Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Magyarnándorban pénteken reggel vették észre, hogy a templom és a polgármesteri hivatal fala is megrepedezett, csakúgy mint a tavalyi földrengésekkor. „Az alap megkárosodása, falrepedések jelentkeznek. Ma fölhívtam az atyát, hogy van-e probléma, azt mondta, hogy nincs. Mondtam, azért nézzük meg a templomot kívül-belül, és azt kellett megállapítanunk, hogy a tavalyi károk megismétlődtek: a boltívekről a faldarabok a szószékre, illetve a padozatra hullottak” – nyilatkozta Sándor István polgármester.

A térségben tavaly januárban négy nagyobb rengés volt, akkor Magyarnándorban, több mint másfél millió forint kár keletkezett.

A televízió által megkérdezett szeizmológus szerint egyáltalán nem meglepő az ismétlődő földrengés Nógrádban, hiszen az elmúlt év adataiból is arra lehet következtetni, hogy a térségben igen aktív a földmozgás. A szakértő ezt az afrikai kontinens és Európa közeledésének tudja be. Hozzátette, hogy újabb mozgásra is lehet számítani a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!