2019. június 21.,
péntek, Alajos, Leila napja

Négyre emelkedett a strasbourgi lövöldözés halálos áldozatainak száma

Hír TV

2018. december 14., péntek 18:03, frissítve: péntek 20:43

Már négy halálos áldozata van a keddi strasbourgi lövöldözésnek, miután elhunyt az eddig agyhalál állapotában lévő olasz újságíró. Közben megtalálta és lelőtte a francia rendőrség a strasbourgi merénylőt. A marokkói származású, de strasbourgi születésű férfiról kiderült, nem hagyta el a várost a lövöldözés óta.

Rövid tűzharcban lőtték le a strasbourgi merénylőt. Chérif Chekatt több mint 2 napig bujkált a városban, mindössze 2 kilométerre a karácsonyi vásártól, ahol lövöldözött. A beszámolók szerint járőrök figyeltek fel a férfira, felismerték és őrizetbe akarták venni. A 29 éves Chekatt tüzet nyitott rájuk, de végül lelőtték.

„Most az a dolgunk, hogy hivatalosan is azonosítsuk az elkövetőt. Természetesen a nyomozás folytatódik. Nincs társtettesekre utaló jel, de ezt még vizsgáljuk. Szeretnénk a teljes igazságot kideríteni, hogy a francia nép számára garantáljuk a teljes körű biztonságot” – számolt be a helyszínre látogató francia belügyminiszter.

A marokkói származású tettes lakásának átkutatásán a rendőrök lőfegyvereket, késeket és lőszereket is találtak. Azt egyelőre még vizsgálják, milyen mértékben volt kapcsolatba hozható szélsőséges iszlamista szervezetekkel. Az Iszlám Állam saját hírügynökségén keresztül már közölte, hogy Chekatt az ő katonájuk volt, és a támadás célja a szíriai és iraki konfliktusban részt vevő nyugati országok megbüntetése volt. A hatóságok azonban még vizsgálják a pontos indítékot. Eddig 5 személyt vettek őrizetbe, köztük Chekatt szüleit és testvéreit is.

Christophe Castaner belügyminiszter egyúttal megköszönte a francia rendőrségnek nyújtott nemzetközi segítséget is, elsősorban a szomszédos Németországnak. A francia–német határon szinte azonnal megerősítették az őrizetet és a járművek ellenőrzését. A strasbourgi polgármester szeretné, ha minél hamarabb normalizálódna a helyzet a városban.

A vádhatóság ezután, péntek délután jelentette be, hogy négyre emelkedett az áldozatok száma, a 13 sérült közül egy agyhalál állapotában lévő olasz újságíró elhunyt.