2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Negyedik kormányát alakítja Merkel szövetsége

Hír TV

2018. március 12., hétfő 22:47, frissítve: hétfő 22:59

Aláírták a koalíciós szerződést a német kormánypártok, mintegy fél évvel a parlamenti választás után. Angela Merkel konzervatív pártszövetsége negyedjére alakít kormányt – harmadjára a szociáldemokratákkal együttműködve. A koalíciós szerződésben azt is rögzítették, hogy évente legfeljebb 220 ezer menekültet fogadhat be Németország.

Csaknem fél évig tartó tárgyalássorozat ért véget azzal, hogy az Angela Merkel vezette konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt aláírta a koalíciós szerződést Berlinben. Ez a negyedik és várhatóan az utolsó Merkel-kormány, illetve a harmadik konzervatív–szociáldemokrata nagykoalíció, amit Merkel vezet.

A választók majdnem hat hónappal ezelőtt bízták meg azzal a pártokat, hogy stabil többséget szerezve felelősséget vállaljanak az ország irányításáért. Az ide vezető út nem volt könnyű, de most már kimondhatjuk, hogy teljesítjük, amivel a választók megbíztak bennünket – mondta Angela Merkel.

A 177 oldalas dokumentum évente 220 ezer főben maximalizálja a befogadható menekültek számát, és a családegyesítések felső határát is havi ezer főben határozza meg. Üzenetértékű, hogy a belügyminiszteri posztot Merkelék bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió vezetője, Horst Seehofer kapja, aki felgyorsítaná a kiutasított menedékkérők kitoloncolását. Az új német kormány az Európai Unió reformja mellett is elkötelezte magát, szorosan együttműködve Franciaországgal.

Én örülök Macron elnök úr javaslatainak, ez új jelenség Európában, hogy valaki úgy tesz ajánlásokat, hogy tudja, nem fognak megvalósulni az ötletei száz százalékban. Meggyőződésem, hogy bátrabbnak és őszintébbnek kell lennünk – véli a Németország Szociáldemokrata Pártjának ideiglenes vezetője, Olaf Scholz.

A német kormány uniós reformelképzelései között korábban az is szerepelt, hogy a jövőben megvonhassák az uniós támogatásokat azoktól az országoktól, amelyek a magyar vagy a lengyel kormányhoz hasonlóan leépítik a demokráciát és a jogállamiságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!