2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Napokon belül más lesz a kenyér

2017. június 20., kedd 22:33, frissítve: szerda 00:33

Eltűnnek a házi kenyerek a polcokról, a rozskenyérben több lesz a rozs csütörtöktől. A Magyar Pékszövetség azt ígéri: csak a recept változik, az ár nem.

Drágább nem lesz a kenyér csütörtöktől, sótlanabb viszont igen, utóbbi miatt egészségesebb lehet, véli a Magyar Pékszövetség. Változik a Magyar élelmiszerkönyv, benne pedig a kenyér elkészítésére vonatkozó szabályok.

A legjelentősebb változás a teljes kiőrlésű kenyereket érinti: csak azokat a termékeket lehet majd így nevezni, amelyek az eddigi öt százalék helyett legalább hatvan százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. „Színre sötétebb lesz a kenyér, az állaga kicsit tömörebb, sűrűbb érzetű. Hogyha kovászos a kenyér akkor tipikus savanykás illata lesz” – mondta Ludwig Klára, a Jókenyér ügyvezetője.

A vásárlók számára fontos változás az is, hogy eltűnnek a polcokról a házi kenyerek. Ezeket a jövőben fehér- vagy búzakenyérnek fogják hívni. A rozskenyérnek és a rozsos kenyérnek is növekszik a minimális rozstartalma.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint az árak nem fognak emelkedni, a fogyasztók asztalára viszont egészségesebb termékek kerülnek csütörtöktől. Septe József azt mondta, hogy a változás mindenképpen kedvezően érinti a fogyasztókat. „Úgy gondolom, hogy jelentős minőségi változások következnek be. A Magyar Pékszövetségnek az a feladata, hogy a pékek egyre jobb minőségű, egészséges termékekkel lássák el a fogyasztókat.”

A változásokról még tavaly év végén döntöttek, a pékségeknek fél évük volt felkészülniük az új összetételű termékek gyártására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!