2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Napelemparkot adtak át Vásárosdombón

2020. augusztus 26., szerda 12:22

Napelemparkot adtak át a Baranya megyei Vásárosdombón. A szerkezetek követik a nap mozgását, ami 25 százalékkal hatékonyabb működést tesz lehetővé.

A négyhektáros terület napelemei 200 lakás éves villamos energia fogyasztását fedezi. A beruházás 250 millió forintba került és 10 év alatt térül meg.

A faluprogram keretében pedig egy olyan pályázatot nyújtottunk be a kormány irányába, amelynek az alapvető célja és feladata az lenne, hogy az önkormányzati ingatlanokat ellássuk zöld energiával

- mondta Vásárosdombó polgármestere, Szabó László. 

A park különlegessége, hogy az elemek napkövetők, így mindig a legoptimálisabb szögben érik a sugarak. Ez a megoldás 25 százalékkal hatékonyabb a fixen rögzítettnél. A beruházó cég vezetője szerint Európában Magyarország élen jár a napelem telepítésben.

Az előzetes információink szerint közel 6000 megawatt, tehát ennek a parknak a 12000 szerese. Tehát ennyi további naperőmű várható még az országban. Ez a kormányprogramban szerepel

- fogalmazott az Astrasun Kft. igazgatója, Keresztes Attila. 

A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: A vállalkozók kedvező, akár 0 százalékos hitelt is igénybe vehetnek napelem park beruházásokhoz. 

A kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem a szabályozó rendszer és a támogatási rendszeren belül megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az Európai Uniós követelményeknek, illetve a saját magunk által támasztott környezetvédelmi követelményeknek megfeleljünk

- jelentette ki Nagy Csaba, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. 

A napkövetés miatt az elemeket magasabb oszlopokra kell szerelni. Ez lehetővé teszi, hogy az alattuk lévő területet is hasznosítsák. Vásárosdombón, az országban elsőként ginzenget ültetnek a földbe.

HírTV