2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nagy István: a színvonalas agrárszakképzés a nemzet jövőjét jelenti

A színvonalas agrárszakképzés a nemzet jövőjét jelenti, gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból egyaránt - jelentette ki az agrárminiszter pénteken Csongrádon.

  • Nagy István: a színvonalas agrárszakképzés a nemzet jövőjét jelenti

Nagy István az Alföldi Agrárszakképzési Centrum központi épületének átadásán hangsúlyozta, újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat, és megerősíteni a képzési hálózatot, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre.

A tárca legfontosabb célja az agrárszakmák megbecsültségének erősítése, a képzett mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari szakemberek számának növelése - szögezte le, hozzátéve: kizárólag a korszerű agrárismeretek átadásával biztosítható, hogy a következő generációk helyben boldoguljanak.

Nagy István közölte, az új tanévben a minisztérium által fenntartott 56 szakképzőintézmény öt centrumba szervezve kezdte meg az oktatást.

A politikus úgy fogalmazott, oktatóból szerencsére nincs hiány, ráadásul ők július 1-jétől már a munkatörvénykönyve szerinti, megemelt fizetésért gyakorolják hivatásukat, emellett több korábbi juttatást - így a jubileumi jutalomra való jogosultságot és az utazási kedvezményt - is megtarthattak. A miniszter bízik benne, hogy a magasabb fizetés és a rugalmasabb foglalkoztatási szabályok vonzóvá teszik a kiemelkedő tudású oktatók számára az agrárszakképzést.

Az Agrárminisztérium támogatásával 24 iskola egy-egy új, a mai technológiai követelményeknek teljes mértékben megfelelő traktort szerezhet be. Az új erőgépeknek köszönhetően a diákok megerősíthetik digitális kompetenciáikat, a munkaerőpiac által elvárt, a gyakorlatban azonnal alkalmazható szaktudásra tehetnek szert - tudatta Nagy István.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, az agrároktatásnak komoly hagyományai vannak a városban, a régióban, ezeket nemcsak ápolni kell, hanem továbbfejleszteni is.

Ahhoz, hogy Magyarországon az agrárium társadalmilag elismert, stratégiai ágazat legyen, a következő évtizedekben nagyon jól felkészült, megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokra van szükség - szögezte le az államtitkár.

Bedő Tamás (független) polgármestere közölte, a Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében működő agrárszakképző intézményeket összefogó Alföldi Agrárszakképzési Centrum központja nyár óta működik a városban. A centrum új iskolaépületét a korábbi családsegítő központ ingatlanának felújításával alakították ki.

Nagy István: új pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését

Új, 30 milliárd forintos keretösszegű pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését, a támogatási kérelmek hétfőtől nyújthatók be - jelentette be az Agrárminiszter pénteken Szentesen.

 Nagy István az országos zöldséghajtatási napon tartott előadásán azt mondta, a beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás keretösszege 2 milliárd forint.

A politikus kifejtette, folyamatosan nő a friss zöldségek iránti piaci kereslet. A fogyasztói igények kiszolgálásához elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás, a zöldség- és gyümölcsfélék szakszerű tárolása, a termékek egész éves biztosítása.

 Ezért a kertészeti üzemek támogatást kaphatnak új üveg- vagy fóliaborítású növényházak építésére vagy meglévők bővítésére. Új építés esetén a támogatott termesztőfelület alsó határa zöldségtermesztés esetén 1000, virágtermesztés esetén 500 négyzetméter - közölte a miniszter.

Fejlesztési forrás igényelhető hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók építésére, bővítésére, korszerűsítésére, a betakarítást követő tisztítást, osztályozást, csomagolást végző berendezések beszerzésére, valamint energetikai korszerűsítésre is - mondta az agrártárca vezetője.

Magyarországon a zöldséghajtató terület 2500-2600 hektár, ami a kétkultúrás hasznosítás miatt 3600 hektár technológiai felületet jelent. 140-150 hektár üvegházi termesztőfelület áll rendelkezésre, amelyből 25-30 hektár szolgálja a palántanevelést. A 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program eddigi támogatásainak köszönhetően 80 hektár korszerű üvegház épül meg a jövő év végéig, ezek egy része azonban a megszűnő, korszerűtlen létesítményeket pótol, így az összterület várhatóan 170 hektárra növekszik 2021-re - mondta Nagy István.

A politikus kitért arra, hogy az Európai Unióban elsőként Magyarország kívánja bevezetni a jövő évtől a mezőgazdasági krízisbiztosítás rendszerét, amely hatékony segítséget nyújt a termelői jövedelmek előre nem látható csökkenése esetén. A megoldás az időjárási kockázatokon túl az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, árfolyamváltozások valamint a termelés során felmerülő költségek növekedése esetén is segítséget nyújt a termelőknek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!