2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Müller Cecília: Hét honfitársunkat elveszítettük, van köztük egy meglehetősen fiatal is

2020. szeptember 24., csütörtök 11:10, frissítve: csütörtök 11:43

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott.

Lakatos Tibor táborok azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma este 21 órakor a Puskás Arénában lesz a szuperkupadöntő, a Bayern München a Sevilla ellen lép pályára. A mérközésben legnagyobb számban magyarok vásároltak jegyet, kis létszámabn érkeznek spanyol és német drukkerek. 

A beutazás feltétele, 5 napon belüli két negatív PCR-teszt, vagy pedig a rendezvény előtti 3 napban egy PCR-teszt bevonásával, ez utóbbi esetben 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. 

A csapatokat és az őket kiszolgáló személyzetet egy buborékban tartja az UEFA - tette hozzá Lakatos Tibor. Ők nem érintkezhetnek olyan személlyel, akiknek nincs negatív teszteredménye. 

A nézőkre is szigorú szabályok vonatkoznak. Csak azok ülhetnek egymás mellé, akik azonos körből igényeltek jegyet, a családok, barátok. akik egy közösséget alkotnak. Az eltérő közösségek nem ülhetnek egymás mellé. A jegyértékesítéssel kapcsolatos irányelveket mindenki tartsa be és csak arra a székre üljön, ahová a jegye szól.

Már a beléptetésnél maszkot kell viselni, és megfelelő számú egészségügyi személyzet végez majd ellenőrzést a kapuknál, aki tüneteket mutat, azt elkülönítik.

A rendőr dandártábornok biztosított arról, hogy

a legszigorúbb egészségügyi rendszabályok kialakítása mellett fog lezajlani a mérkőzés, kérjük a partnerséget a szurkolók részéről. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos folytatta a tájékoztatót. Arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 750 fővel emelkedett Magyarországon a koronavírussal beazonosított pozitív személyek száma, 7-en elhunytak, köztük egy 40 éves.

Az adatokat tekintve és elemezve az összes beazonosított pozitív esetszám a járvány kezdete óta 21 200, 4818-an meggyógyultak a betegségből, a fertőzöttek száma most már több mint 7 napja körülbelül 800 és 1000 fő között mozog, amit azt jelenti, hogy egy hete stagnál az új beazonosított fertőzöttek száma – mondta.

A kórházban 549 főt kezelnek és 32 személy szorul lélegeztetőgépre. Az adatokból az látszik, hogy a biztonsági, higiénés szabályok, amelyek bevezetésre kerültek, átgondoltak, megfontoltak, szükségesek és mindenki számára szigorúan betartandók. 

„Továbbra is érvényes az, hogy a kötelezőség mellett, a jogkövető magatartás mellett kérem, hogy ahol nem tartható a másfél méteres távolság, ott feltétlenül viseljünk maszkot. A maszk viselése úgy gondolom, hogy mostanra szinte automatizmussá vált, nagyon fontos, hogy mindannyiunknál kéznél legyen a maszk és azon a helyen, ahol nem tartható ez a biztonsági távolság, ott feltétlenül viseljük, azon túl is, amit a jogszabályok előírnak.”

- hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

HírTV