2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Müller Cecília: Nagyobb veszélyben vannak a dohányosok

2020. november 26., csütörtök 13:32

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány kapcsán az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt napon nem volt olyan meghalt személy, akinek ne lett volna valamilyen krónikus betegsége. Egész Európában az egészségügyi ellátórendszer nagy teher alatt van, és Magyarországon is.

A közlejövőben lehetnek olyan napok, amikor kiugró számadatok lesznek, mivel folyamatos adatszolgáltatás zajlik több forrásból is - hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília. A PCR-vizsgálatok mellett zajlik az antigénalapú tesztelés is. 13 578 gyorstesztet végeztek el a feltüntetett PCR-tesztek mellett. A koronavírus.gov.hu honlapon is átírták a tesztek számát.

A szabályokat be kell tartani. Továbbra is tartósan magas a kórházakban lévők száma, és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Szólt arról, hogy az EMMI legújabb rendelete szerint aki gyógyászati segédeszközt kölcsönöz, vagy egy kiváltás előtt vény van nála, ezek nem veszítik érvényességüket. Ezek a veszélyhelyzet megszűnését követően 30 napig érvnyesek lesznek.

A gyógyszerfelírással kapcsolatban a szakorvosi javaslatok 90 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzetet követően - mondta a szakember.

Müller Cecília kiemelte,

a krónikus betegegen és az időseken kívül bizonyítottnak látszik, hogy magasabb a rizikófaktor a dohányosok körében, a dohányzás és az e-cigaretta is gyengíti az immunrendszert, károsítják a légutakat, a tüdőszövetet, ezek gyüttesen egy fertőzés során a betegség kimenetelét gyengíthetik. 

A passzív dohányzástól is óvjuk magunkat - tette hozzá. 

Nagyon fontos a hatékony szellőztetés

- hívta fel a figyelmet. Nem a szoba kihűtése a cél, hanem a naponta többszöri alapos szellőztetés, ez is segít a megelőzésben. 

Január 31-ig meghosszabbították az ideiglenes határellenőrzést

A célzott tesztelésének eredménye alapján döntenek a további intézkedésekről, ismételte meg Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Felhívta a figyelmet a megjelent kormányrendeletekre, így arra, hogy január 31-ig meghosszabbították az ideiglenes határellenőrzést és az értelmi fogyatékosok maszkhasználatát módosították.

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy 616-en szegték meg a maszkviselési szabályokat, ami jelentős, 59 százalékkos emelkedés. A legtöbben helyszíni bírsÁgot kaptak. Tömegközlekedési eszközön 15, boltokban 33 személlyel szemben intézkedtek. Kettő üzletet zártak be, így már összesen 76 boltot zárattak be.

Egy nyolcadik kerületi fodrászatban egy vendég és egy fodrász nem megfelelően viselte a maszkot, ezért 7 napra bezárták. Az ötödik kerületben egy bisztróban a pultos a maszkot az állára húzva viselte, mellette állt a tulajdonos, aki nem figyelmeztette a pultost, ezért 30 napra bezárták az üzletet. 259 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt - hangzott el a tájékoztatón.

KAPCSOLÓDÓ:

Merkely Béla: Mindenkit szuperterjesztőnek kell tekinteni