2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Müller Cecília: bizakodásra adnak okot a számadatok

2021. április 8., csütörtök 14:02

Biztató trendekről árulkodnak a koronavírus-fertőzésszámok, valószínűleg elértük a harmadik hullám tetőzését - mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Figyelmeztetett: a fertőzés továbbra is az ország egészében jelen van, ezért fontos továbbra is betartani a védekezési szabályokat. Beszélt arról is, hogy nincs bizonyíték arról, hogy az AstraZeneca oltása tromózist okozna a magyar adatok alapján és ismertette, hogy tragikus módon elhunyt egy nyolc hónapos, koronavírusos csecsemő is, aki nem ebbe a fertőzésbe, hanem Meningococcusba halt bele, de a magyar halálozás-adminisztráció szabályai miatt a koronavírusos elhunytak listájára fog kerülni.

Felkerül a halálozási listára egy nyolc hónapos csecsemő is, de nem koronavírusban halt meg

Meg fog jelenni az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is. Nem koronavírus-fertőzésben halt meg, hanem Meningococcus okozta vérmérgezésben halt meg a kisbaba, tragikus módon, ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette - mondta el Müller Cecília. A környezetében sokan fertőzöttek koronavírussal, ezért a fertőzés nála is igazolt volt, de egyértelműen a Meningococcus miatt halt meg a baba, ami rendkívül súlyos, rapid formában zajlik. Mivel Magyarországon az összes azonosított koronavírus-fertőzöttet regisztrálják a halotti listán, ezért kerül fel a listára a csecsemő.

Magyarországon továbbra sem tudunk azonosítani olyan gyermeket, aki koronavírusban halt meg - mondta Müller Cecília.

Biztatók a számok, de továbbra is az egész ország területén jelen van a fertőzés

A 13. héten van egy kicsi csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében. A 12. héthez képest 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma. Az átlag életkor pedig 46 év, amiből az látszik, hogy fiatalok fertőződnek nagyobb számban - mondta Müller Cecília. 54%-ban nők, 46%-ban férfiak érintettek - tette hozzá.

Továbbra is az egész ország területén mindenhol jelen van a vírus - mondta a tisztifőorvos. 16%-nyi fertőzöttet a főváros területén azonosították, Pest megyében 14%-ukat. A megelőző héthez képest elmondhatjuk: a fertőzöttek száma Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt. Baranyában 15% volt a növekmény, ami jelentős.

A fővárosban és Vas megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megyében jelentősen csökkent a fertőzöttek száma.

Müller Cecília úgy látja, a számok bizakodásra adnak okot, valószínűleg elértük a plató szakaszt.

Magyarországon nincs bizonyíték, hogy az AstraZeneca trombózist okozna

A mai naptól folytatódik az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltatása. 100 ezer főt hívnak be az oltópontokra - mondta el Müller Cecília.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatosan Müller Cecília elmondta: további vizsgálatok kellenek a vakcina és a vérrögképződés között. Ehhez Magyarországról származó adatok is rendelkezésre állnak, ezek alapján elmondható, hogy az átlag populációban nincs többletmegbetegedés semmilyen vakcina miatt. Sőt, a járvány előtt sokkal több trombózisos esetet jelentettek.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vakcina kockázatai lényegesen alacsonyabbak, mint a megbetegedés kockázatai, ezen az állásponton van az EMA is.

 

Jövő héten 28 800 Janssen-vakcina érkezik

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi és vakcináltatási adatok ismertetésével kezdett.

 

Portfolio