2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Müller Cecília: bizakodásra adnak okot a számadatok

Biztató trendekről árulkodnak a koronavírus-fertőzésszámok, valószínűleg elértük a harmadik hullám tetőzését - mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Figyelmeztetett: a fertőzés továbbra is az ország egészében jelen van, ezért fontos továbbra is betartani a védekezési szabályokat. Beszélt arról is, hogy nincs bizonyíték arról, hogy az AstraZeneca oltása tromózist okozna a magyar adatok alapján és ismertette, hogy tragikus módon elhunyt egy nyolc hónapos, koronavírusos csecsemő is, aki nem ebbe a fertőzésbe, hanem Meningococcusba halt bele, de a magyar halálozás-adminisztráció szabályai miatt a koronavírusos elhunytak listájára fog kerülni.

  • Müller Cecília: bizakodásra adnak okot a számadatok

Felkerül a halálozási listára egy nyolc hónapos csecsemő is, de nem koronavírusban halt meg

Meg fog jelenni az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is. Nem koronavírus-fertőzésben halt meg, hanem Meningococcus okozta vérmérgezésben halt meg a kisbaba, tragikus módon, ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette - mondta el Müller Cecília. A környezetében sokan fertőzöttek koronavírussal, ezért a fertőzés nála is igazolt volt, de egyértelműen a Meningococcus miatt halt meg a baba, ami rendkívül súlyos, rapid formában zajlik. Mivel Magyarországon az összes azonosított koronavírus-fertőzöttet regisztrálják a halotti listán, ezért kerül fel a listára a csecsemő.

Magyarországon továbbra sem tudunk azonosítani olyan gyermeket, aki koronavírusban halt meg - mondta Müller Cecília.

Biztatók a számok, de továbbra is az egész ország területén jelen van a fertőzés

A 13. héten van egy kicsi csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében. A 12. héthez képest 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma. Az átlag életkor pedig 46 év, amiből az látszik, hogy fiatalok fertőződnek nagyobb számban - mondta Müller Cecília. 54%-ban nők, 46%-ban férfiak érintettek - tette hozzá.

Továbbra is az egész ország területén mindenhol jelen van a vírus - mondta a tisztifőorvos. 16%-nyi fertőzöttet a főváros területén azonosították, Pest megyében 14%-ukat. A megelőző héthez képest elmondhatjuk: a fertőzöttek száma Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt. Baranyában 15% volt a növekmény, ami jelentős.

A fővárosban és Vas megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megyében jelentősen csökkent a fertőzöttek száma.

Müller Cecília úgy látja, a számok bizakodásra adnak okot, valószínűleg elértük a plató szakaszt.

Magyarországon nincs bizonyíték, hogy az AstraZeneca trombózist okozna

A mai naptól folytatódik az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltatása. 100 ezer főt hívnak be az oltópontokra - mondta el Müller Cecília.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatosan Müller Cecília elmondta: további vizsgálatok kellenek a vakcina és a vérrögképződés között. Ehhez Magyarországról származó adatok is rendelkezésre állnak, ezek alapján elmondható, hogy az átlag populációban nincs többletmegbetegedés semmilyen vakcina miatt. Sőt, a járvány előtt sokkal több trombózisos esetet jelentettek.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vakcina kockázatai lényegesen alacsonyabbak, mint a megbetegedés kockázatai, ezen az állásponton van az EMA is.

 

Jövő héten 28 800 Janssen-vakcina érkezik

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi és vakcináltatási adatok ismertetésével kezdett.

 

Portfolio

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!