2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Müller Cecília: Aki megteheti, adjon vérplazmát!

Az ország 56 településén, Budapesten mintegy 500 fővel vesznek részt katonák a rendőrökkel közösen a járőrözésben és a rend fenntartásában a közterületeken - mondta el Torba Attila alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

  • Müller Cecília: Aki megteheti, adjon vérplazmát!

A Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében Torba Attila alezredes arról számolt be az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy a honvédség tavasz óta közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok, támogatja a rendőrséget, az egészségügyi dolgozókat és az állampolgárokat. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a második hullámban is készen áll arra, hogy megőrizze a magyar emberek biztonságát, óvja egészségüket és biztosítsa az ország működőképességét – húzta alá.

Az alezredes arra is kitért, hogy jelenleg mintegy 60 katona vesz részt a kórház parancsnoki rendszerrel kapcsolatos feladatokban. Az egészségügyre nehezedő többletfeladatok miatt az egészségügyben dolgozókat segítve, az intézményekben a szakképzettséget nem igénylő feladatok ellátásában 1100 katona kezdte meg a munkát. Többek között testhőmérséklet-mérési, beléptetési, útbaigazítási, irányítási, betegkísérési, adminisztrációs és logisztikai feladatok ellátásával segítik a kórházak működését - hangzott el a tájékoztatón. 

Torba Attila arról is beszélt, hogy a rendőrökkel együttműködve  vegyes járőrcsoportokat alkotva vesznek részt a honvédség katonái  a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében, a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Az alezredes leszögezte, hogy ahogy a határvédelemnél, úgy a járőrözés során sem intézkedhetnek a katonák az állampolgárokkal szemben. A lakosságtól azt kérte, hogy forduljanak bizalommal a katonák felé, akik a mai naptól az ország 56 településen, Budapesten mintegy 500 fővel vesznek részt a rend fenntartásában a közterületeken.

 

Müller Cecília: Aki megteheti, adjon vérplazmát!

Először az elmúlt 24 óra friss adatait közölte az országos tisztifőorvos asszony. Nagyon fontos dologra hívta fel ismét a figyelmet Müller Cecília. Ez nem más, mint a vérplazma adás, mellyel a betegségen átesettek tudják segíteni a most súlyos betegeket. Egyfajta passzív immunitást biztosítva ezzel számukra.

A vérplazma adás előfeltétele egy vizsgálat, mely eldönti, hogy a betegségen már átesett személy valóban alkalmas-e vérplazma adására. Az eddig vérplazmát adók csupán 10 százaléka rendelkezett megfelelő mennyiségű ellenanyaggal a szervezetükben.

Nemes emberi cselekedet, ha a betegségen átesettek a súlyos megbetegedésben szenvedőket segítik ezáltal – mondta a tisztifőorvos asszony. Ez elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt mindössze 25 éves volt, ami egy nagyon szomorú hír.

Az egészségügyi dolgozók továbbra is megfeszítetten dolgoznak.

Az esetleges megfertőződés kivizsgálásának eljárásrendje és a különféle szigorítási rendelkezések továbbra is változatlanok.

Kiss Róbert: 358 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt

Kiss Róbert alezredes közölte, 356-an ténylegesen megszegték ezt a korlátozást, közülük 29-en pedig nem tartották be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 3438 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt - ismertette az alezredes.

Hétfőn 293 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot, a legtöbbször, 247 alkalommal a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú településeken a helyi rendeletnek nem tettek eleget a szabálytalankodók. Közülük 97-et figyelmeztettek, 101 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 49 feljelentést tettek.

Három üzletet, illetve szolgáltatási helyet zártak be a szabályok be nem tartása miatt, ebből egy kávézót és egy fodrászatot a fővárosban. A budapesti kávézóról azt mondta: az V. kerületi Szent István körúton található üzlet a tilalom ellenére nyitva volt, ott hárman is voltak, akik maszkot sem viseltek, ezért 7 napra elrendelték a bezárását. Szintén bezártak 7 napra egy presszót Monostorpályiban, ahol a rendőri ellenőrzéskor a hely nyitva volt, és egy vendég az előtérben éppen szeszes italt fogyasztott. A vendéglátóhelyeket érintő korlátozások bevezetése óta a rendőrség 46 üzlet, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárását rendelte el.

Hétfőn a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 56 intézkedésre volt szükség. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig összesen 5991 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az elmúlt napon 13 699 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket, és 5009 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 35 042-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3492-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: autóban nem kell viselni a maszkot, ha valaki sportolási céllal kerékpározik vagy rollerezik, akkor szintén nem kell maszkot viselni, minden más esetben azonban igen.

5203 új fertőzött, elhunyt 91 beteg

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!