2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Müller Cecília: A Szputnyik-V hatásos, hatékony és megbízható

Pénteken is közölte az operatív törzs a legfontosabb járványügyi információkat.

  • Müller Cecília: A Szputnyik-V hatásos, hatékony és megbízható

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 181 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 20799 emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 155 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 35 esetben figyelmeztetéssel éltek, 68 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 52 szabálysértőt pedig feljelentettek.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 14, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 12 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 8596 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 19 908-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott a rendőr alezredes.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 98 beteg. Az országos tisztifőorvos szerint bíztató, hogy már négyezernél keveebben, 3958 beteg van kórházban, 274 ember lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent.

Müller Cecilia szerint továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat. A halálozások tekintetében elmondta, hetek óta 100 körül mozog a napi halálos áldozatok száma. A legfiatalabb 51, míg a legidősebb halálos áldozat 99 éves volt. Jellemzően a halottak többféle krónikus megbetegedésben szenvednek, ezért ehhez lesz igazítva az oltási terv is - mondta.

A beoltottak száma továbbra is növekszik, de az országos tisztifőorvos továbbra is kéri a frontvonalban dolgozóktól, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ezt még nem tette meg mindenki. Eddig összesen 138 983 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5815 fő már a második adagot is megkapta - húzta alá. A védettség a második adag oltás beadása után 7-10 nappal alakul ki. 

A járványügyi adatok közül kiemelte, hogy a szennyvízben mért minták kedvező tendenciát mutatnak továbbra is Magyarországon. Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, van ahol már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller Cecília. Ezek az adatok azért fontosak, mert előrejelzik, hogy várható-e a fertőzöttek számának megugrása az elkövetkező hetekben. Győrbe, Pécsett és Szombathelyen mutattak ki növekvő tendenciát, a legtöbb helyen viszont stagnálás jellemző.

"Folyamatosan figyeljük a vírus-mutációkat is. A koronavírus természete, hogy változékony, mutációra alkalmas, képes és jellemző is erre a vírusra. Ezek viszont jelenleg nem befolyásolják az oltóanyagok hatékonyságát" - emelte ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecilia üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik-V vakcinát vásárolt. A szakember szerint a vakcina hatásos, hatékony és megbízható. Hozzátette, hogy a Szputnyik-V-ből két oltás szükséges és 21 napos különbséggel kell beadni őket.

A tiszti főorvos cáfolta azt az interneten terjedő álhírt, hogy nem ő, hanem a „dublőre” kapta volna meg a vakcinát. Elmondta, nagyon örül, hogy megkaphatta a védőoltást és már várja, hogy a második, emlékeztető oltást is megkapja, ennek pedig megvan az időpontja. Közölte, az is igazoltan fertőzöttnek, illetve gyógyultnak számít, akit magánúton teszteltek, ez független a szolgáltató jogállásától.

Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!