2020. április 10.,
péntek, Zsolt napja

Müller Cecília: A kereskedelemben kapható maszkok használata önmagában nem elégséges

Hír TV

2020. március 26., csütörtök 11:44

Müller Cecília, országos tisztifőorvos közölte, jelenleg is nagy a forgalom, első sorban a Dél-pesti Centrumkórházban, de már szinte minden intézményben növekszik, folyamatosan jelentkeznek a gyanús esetek illetve, akik annak gondolják magukat.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos közölte, az elmúlt 24 órában 261 főre emelkedett a fertőzöttek száma, újabb haláleset nem történt és immár 28 gyógyultról számolhatnak be.

Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért. Jelenleg is nagy a forgalom, első sorban a Dél-pesti Centrumkórházban, de már szinte minden intézményben növekszik, folyamatosan jelentkeznek a gyanús esetek illetve, akik annak gondolják magukat.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, ha valakiben felmerült a gyanú maradjon otthon, hívja fel háziorvosát a tünetek együttes vagy egyenkénti megjelenése esetén hívja fel háziorvosát, aki infektológus szakemberrel történő egyeztetés után, amennyiben indokolt az Országos Mentőszolgálat speciális csoportja fog mintát venni, súlyosabb tünetek esetén, melyek kórházi ellátást igényelnek szintén az Országos Mentőszolgálat szállítja őket a kijelölt intézménybe, ne menjen sehova, maradjon otthon!

Müller Cecília elmondott néhány tanácsot a maszkok viselése szempontjából is.

Az egészségügyi dolgozóknak kell feltétlenül maszkot viselni, ők tisztában vannak azzal milyet kell viselniük. Sebészi maszkok állnak rendelkezésre, abban az esetben, ha nem végez konkrét invazív beavatkozást akkor ez elég.

Betegek viseljenek maszkot, mivel a továbbadás cseppfertőzéssel történik, köhögés, tüsszentés által jut el a másik fogékony emberig.  

Számos más helyzetben is ajánlott hordani, otthoni betegápolásnál, adott esetben ha biztonságérzetet nyújt. A kereskedelemben kapható maszkok használata önmagában nem elégséges. Az utca emberének maszkhasználata nem állítja meg a járvány terjedését, az összes javaslatot be kell tartani, ezek mindegyike nagyon fontos.

 

Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette a határhelyzetet, Rajkán, Parassapusztán kisebb torlódásra kell számítani, a magyar-osztrák határon a személy és teher forgalom belépő irányban kissé akadozik, torlódásra kell számítani. A román határon nincs az átlagosnál nagyobb torlódás. Röszkén és Tompán nagyjából 1 óra a várakozási idő.

Az elrendelt hatósági házikaranténok száma lassan csökkeni fog, hiszen lassan letelnek az elrendelt két hetek. Az eddigi ellenőrzések során 172 esetben történt szabálysértési feljelentésés  28 helyszíni bírságot szabtak ki a hatósági házi karanténok megsértése miatt.

Lakatos Tibor tudatta, hogy a korábbi intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően a többi országhoz képest is sikerült lassítani a vírus terjedését.

Kapcsolódó anyag:

261-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Hír TV