2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

MSZP: nem ideológiai kérdés a Jobbikkal való együttműködés

Hír TV

2019. március 7., csütörtök 19:02, frissítve: csütörtök 22:18

A helyi kormányzás nem ideológiai kérdés, az együttműködésnek nincs akadálya – így reagált az MSZP elnöke arra, hogy a szocialisták is támogatják a jobbikos Mirkóczki Ádám polgármester-jelöltségét Egerben. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke pedig arról beszélt, hogy most már nyíltan megvalósult a szivárványkoalíció, amely hónapok óta készülődik a színfalak mögött.

„Ezek a jóvátételek, akár a párizsi békékre vonatkozóan, akár a holokauszttal kapcsolatban, ez Magyarországot meddig sújtja még?” A jobbikos Mirkóczki Ádám korábban a parlamentben az ellen a javaslat ellen szólalt fel, amely megemelte volna a holokauszt-túlélők életjáradékát.

„Mindig csak, mindig kizárólag mindig csak a holokausztról van szó. Ez a mi problémánk, nem az, hogy szó van róla, hanem az, hogy semmi másról, ez olyan, mint a piros ulti, hogy mindent visz” – mondta a jobbikos képviselő.

Mirkóczki Ádám most Eger polgármester-jelöltje lett. Mégpedig úgy, hogy beállt mögé az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is, vagyis itt valósult meg elsőként a teljes ellenzéki összefogás az önkormányzati választásra.

A támogatók listájáról a Párbeszéd egyelőre hiányzik, de a párt szóvivője azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy elutasítják a jobbikos képviselő jelölését.

„Nehéz a sokszínűségben együttműködést találni, de a Párbeszéd mindig is elkötelezett híve volt az észszerű kompromisszumoknak és annak, hogy megtaláljuk egymással a közös hangot” – mondta Barabás Richárd, a párt szóvivője.

Barabás Richárd ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy nem tartja-e aggályosnak Mirkóczki és más jobbikosok politikusok antiszemita kijelentéseit.

„Én aggályosnak azt a politikát tartom, ahogy a Fidesz viselkedik” – mondta.

Az MSZP elnöke is kiállt a jobbikos jelölt mellett, annak ellenére, hogy pár perccel korábban még a szélsőjobboldal elleni küzdelemről beszélt.

„A szélsőjobboldali populista mozgalmaknak mindig is a szocialista mozgalom volt a legádázabb ellenfele” – mondta Tóth Bertalan, aki szerint a helyi együttműködés nem ideológiai kérdés, így semmi akadályát sem látja.

„A Jobbik antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatban már elmondtunk mindent, megfogalmaztuk a Jobbikkal szemben is azokat az értékeket, amelyekből soha nem fogunk engedni. A jelenben sajnos azt látjuk, hogy az antiszemitizmus és a szélsőjobboldali populizmus kormányon van. Köszönöm szépen” – fogalmazott a pártelnök.

„Ami most Egerben történt, az nyílt beismerése annak, ami hónapok óta a színfalak mögött zajlik” – ezt már a Mi Hazánk Mozgalom elnöke mondta.

„Teljesen világos és egyértelmű, hónapokkal ezelőtt megjósoltam, nyilván azért, mert voltak ilyen háttérinformációim, hogy a teljes balliberális összefogás az MSZP-vel, a Jobbikkal, DK-val, Momentummal, ez valójában már a színfalak mögött megvalósult, az önkormányzati választásokon is együtt indulnak, és 2022-ben is együtt indulnak” – nyilatkozta Toroczkai László.

A Mi Hazánk elnöke hozzátette: a baloldal vezére Gyurcsány Ferenc, és az országgyűlési választáson már ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.