2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Most kiderül, kik lehetnek 2019 legnagyobb nyertesei

Hír TV

2018. október 20., szombat 15:57, frissítve: szombat 18:07

Benyújtotta jövő évre vonatkozó adócsomagját a Pénzügyminisztérium. Bővülhetnek a kisadózók kedvezményei, egyes területeken olcsóbb lehet a foglalkoztatás és kiterjesztik az 5 százalékos tej áfát is. A javaslat azt is meghatározza, hogy elhúzódó beruházásoknál milyen új építésű lakóingatlanokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs 2020. január 1-jét követően is.

Jövőre újra emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye, havi ötezer forinttal. A nyáron bejelentett újabb tejáfa-csökkentés is szerepel a javaslatcsomagban, ezúttal az UHT és az ESL tej áfáját szállítaná le a kormány 5 százalékra. Az intézkedéssel javulhat a hazai feldolgozópiac pozíciója.

„Ne felejtsük el, hogy a feketegazdaság és az áfa visszaigénylése, nem befizetése és az ezzel kapcsolatos népi játék, ami zajlik itt Magyarországon, az egy 5 százalékos áfakulcs mellett már nem kifizetődő. Itt a piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy 5 százalékos áfakulcs mellett már a lebukás veszélye és a kockázat is nagyobb, mint a nyerhető haszon” – emlékeztetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A törvényjavaslat kedvezőbbé tenné a nyugdíjasok foglalkoztatását, eltörölné az utánuk fizetendő szakképzési hozzájárulást. Jól járhatnak az innovációban érdekelt munkaadók is, felére csökkenne a kutató-fejlesztők foglalkoztatása esetén fizetendő szociális hozzájárulási adó. 2019 legnagyobb nyertesei a kisvállalkozók lehetnek. Nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nőhet ugyanis a legkisebb vállalkozások áfamentességének határa, ami így most már igazodik a kata 12 milliós értékhatárához.

„Ami még kedvező az átmeneti szabály következtében, hogy, aki idén átlépte a 8 milliós értékhatárt, de nem érte el a 12 milliót, az jövőre ettől függetlenül újra választhatja az alanyi mentességet. Tehát azokra is kedvező, akik idén mondjuk 10-11 milliós bevételt értek el” – mutatott rá Angyal József okleveles adószakértől.

A pénzügyminisztériumi javaslat tisztázza, hogyan emelik újra 27 százalékra a lakásáfát – emeli ki a szakértő. 2020 januárjától ott marad érvényben az 5 százalékos áfa, ahol 2019. december 31-ig szerkezetkész állapotba kerül az ingatlan, és erről nyilatkozatot tesz az építő. Az ingatlanszakértő szerint fellélegeztek az építők és építtetők.

„Rengeteg építkezés van folyamatban, de nincs elég munkaerő, hogy ezeket az építkezéseket határidőben befejezzék. Viszont, hogyha elcsúszott volna az építkezés és az átadási határidő is módosult volna 2020 utánra, akkor valakinek a megnövekedett áfakulcs miatti többletterheket viselnie kellett volna, és ez nagy valószínűséggel nagy feszültséget okozott volna a vevők és az eladók között” – magyarázta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az adócsomag-javaslat csökkentései a hitelintézeteket is érinthetik. A bankadó felső kulcsa a tervezet szerint 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken.