2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Módosítja a CEU-törvényt a kormány

2017. október 13., péntek 12:40, frissítve: péntek 15:51

A kormány kitolná a határidőket egy évvel – jelentette be Trócsányi László. Ezzel az egyetemnek kedvező döntést hoztak.

Módosítják a felsőoktatási törvényt, egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig az itt működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell a lex CEU-nak nevezett módosítás által megszabott új feltételeket – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A tárca ezért módosító javaslatot nyújt be, és amennyiben azt elfogadják, 2018. január elseje helyett a CEU-nak 2019. január elsejéig kell megfelelnie az új feltételeknek.

Trócsányi azt mondta: „a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása világos, kiszámítható és mindenki számára teljesíthető feltételeket szabott.” A miniszter hozzátette: „az egyre fokozódó külföldi, minden érdemi jogi érvet nélkülöző támadás ellenére a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, még a Central European Universityre is.”

Korábban a Velencei Bizottság is megállapította, a törvény rendkívül problémás. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete szerint elsősorban a szoros határidők és a szigorú jogi következmények miatt aggályos, hogy a már Magyarországon működő intézményekre ilyen jellegű új szabályozást alkalmaznak.

Az Európai Bizottság többek között a felsőoktatási törvény miatt is kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mivel a magyar jogszabály eltérő bánásmódban részesíti az uniós és az unión kívüli országokban bejegyzett intézményeket, s ez nemzetközi szerződést sért. Orbán Viktor ennek kapcsán a Kossuth Rádióban arról beszélt, a testület bírálata egy politikai megrendelésre készült dokumentum.

Korábban nem ezt mondták

A kormány nem tervezi sem a civiltörvény, sem a lex CEU módosítását az uniós kötelezettségszegési vizsgálatok miatt – ezt a Miniszterelnökség vezetője mondta október elején, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János hozzátette: a CEU által beadott iratokat a kormány szakértői szinten vizsgálja, és ha az egyetem megfelel az előírásoknak, elhárulnak az akadályok a működése elől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!