2019. november 19.,
kedd, Erzsébet napja

Minden harmadik iskolakezdő gyermek roma származású

Hír TV

2019. március 22., péntek 08:15, frissítve: péntek 08:46

Minden harmadik iskolakezdő gyermek roma származású családban él Magyarországon - ez egy váci konferencián hangzott el. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola témanapján Beer Miklós váci püspök azt mondta: egyre sürgetőbb felkészíteni a pedagógusokat a roma kultúrájú diákokkal való törődésre.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik roma származású hallgatója nyitotta meg énekével az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rendezvényét. A konferencia témája az volt, hogy miként tudják kezelni az egyházi oktatási intézmények a többségi társadalom és a romák közötti kulturális eltérést.

Nagyon sokszor egy általunk esetleg deviáns viselkedésnek vélt mozzanat mögött lehet egy egyszerű hagyománytisztelet a gyermek részéről. Gondolok itt egy családi eseményre, amit föltétlen meg kell, hogy otthon ünnepeljenek, vagy olyan hagyományos öltözékben kell, hogy megjelenjen a gyermek, amit nem biztos, hogy a többség tud tolerálni, ha nem ismerik a mögöttes hátteret– mondta Libor Józsefné, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora. 

A főiskolát fenntartó váci egyházmegye évek óta komoly figyelmet fordít a romákra. Külön cigány pasztorációs központot működtet, és számtalan egyéb módon segíti a hátrányos helyzetű diákok iskoláztatását.

Egyre inkább aktuális és sürgető feladat a mai pedagógiai palettán, hiszen számarányában egyre több a cigány származású gyerek, és erre fel kell készítenünk a leendő pedagógusainkat– nyilatkozta Beer Miklós váci püspök. Magyarországon jelenleg 7 és 10 százalék közé becslik a cigányság részarányát, de a demográfiai mutatók szerint a népcsoport aránya növekszik a társadalmon belül.