2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Minden fórumon megtámadják a civilszervezetek megsarcolását célzó törvényt

Hír TV

2018. június 20., szerda 18:34, frissítve: szerda 18:35

A Stop Soros törvénycsomagból végül kihagyták, a kormány mégis megsarcolja a menekültekkel foglalkozó civilszervezeteket. Az érintettek várják a részletszabályokat, de hazai és nemzetközi fórumokon is készek tiltakozni. A kormány a bevándorlási különadóból származó bevételeket a határvédelemre fordítaná.

A Varga Mihály által benyújtott adótörvény módosításról szóló javaslat a többi között megsarcolná a bevándorlást segítő tevékenységeket, egy 25 százalékos adóval. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője szerint a legálisan itt tartózkodó menekültek segítése is nehezebbé válhat.

„Teljesen legálisan, törvényes módon menedéket kérnek, belépnek Magyarország határán az úgynevezett tranzitzónákba, majd pedig megkapják a menekültstátuszt, és belépnek Magyarország területére, mindez teljes mértékben a jognak megfelelően történik. Ezek után próbálnak nekik segíteni, és ettől a lehetőségtől eshetnek el, ettől a lehetőségtől foszthatják meg a menekülteket és a szervezeteket is. Tehát mi ezért tartjuk ezt roppant károsnak” – nyilatkozta Simon Ernő.

Menekült gyerekeknek szóló foglalkozást még az az Ökumenikus Segélyszervezet is megvalósított, amelynek jószolgálati nagykövete a miniszterelnök felesége. Ők mostanra lezárták a hazai programokat és inkább külföldön, például Irakban segítenek.

– Részt vettünk valóban ebben a segítségnyújtásban, de most már egy más szervezeti formában ez tovább működik, jól működik. Vannak munkatársaink, egykori munkatársaink, akik ott maradtak, ugyanezt a munkát végzik, tehát úgy gondolom, hogy most már ennek megvannak a kitaposott keretei.
– Mi szól ahhoz egy segélyszervezet vezetőjeként, hogy azok a szervezetek, amelyek ebben a munkában megpróbálnak partnerként működni, részt venni azokat most az új adótörvények szerint egy 25 százalékos külön adóteher sújtaná.
– Ha nem haragszik, maradnék az iraki témánál… – tért ki a kérdés elől Lehel László.

Az Amnesty International Magyarország szerint a törvénytervezet szövege nehezen értelmezhető: a kormány azt adóztatja majd, ami éppen nem tetszik neki. „Ilyen alapon akkor lehet, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos állami bizniszt kellene megadóztatni, mert ott viszont közvetlen haszna van szervezeteknek abban, hogy bevándoroljanak emberek az Európai Unió területére. Ezzel szemben közhasznú civilszervezetek egyáltalán nem végeznek olyan tevékenységet, ami káros lenne a magyar államra. És hangsúlyozom, ez az új adószabály, ez ismételten azt sugallja, hogy itt valami káros dolog történne, de erről szó sincs” – emelte ki Iván Júlia.

Az Amnesty szerint alaptörvényt és uniós szabályokat is sért a tervezet, ezért az összes lehetséges hazai és nemzetközi fórumon megtámadja a törvényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!