2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Migránskártya: „hány ilyen kártya kiadására került sor, milyen forrásból?”

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a migránsoknak és menekülteknek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében. A külgazdasági és külügyminiszter többek között arra vár választ hogy mekkora összeget biztosítottak és milyen forrásból, illetve közvetlenül vagy különböző civil szervezeteken keresztül bonyolították-e le a programot.

  • Migránskártya: „hány ilyen kártya kiadására került sor, milyen forrásból?”

Pattanásig feszült volt a hangulat október végén a bosnyák–horvát határon, ahol a menekültek egy utat foglaltak el, így próbálták elérni, hogy átengedjék őket Horvátországba. A migránsok később a rendőrökkel is összecsaptak, amikor megpróbáltak áttörni a határon.

Még 2017-ben döntött úgy az ENSZ és az EU hogy a menekülteket több pénzhez juttatják hozzá. A migránsok között nevet nem tartalmazó bankkártyákat osztottak szét, amelyekkel vásárolni tudtak és pénzt is felvehettek. Sajtóinformációk szerint ilyen kártyák a Balkánra is kerültek. Ahol jelenleg is több tízezer migráns van.

„Kérdéssorral fordultam Filippo Grandihoz, az ENSZ menekültügyi főbiztosához és Dimirtrisz Avramopuloszhoz, aki az Európai Bizottság belügyi, állampolgársági és migrációs kérdésekkel foglalkozó bizottság tagja.”

Válaszokat vár az Európai Unió és az ENSZ illetékeseitől Szijjártó Péter migránsnak kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében – jelentette be a tárcavezető az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán.

„Arra várok választ, hogy hány olyan programot indított az ENSZ és az EU, amelyek során név nélküli bankkártyákat osztanak illegális bevándorlásban résztvevő személyeknek. Hány ilyen kártya kiadására került sor, és mekkora összeget biztosítottak ezen kártyák felöltésére és tették ezt milyen forrásból?” – tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a programot. Szerinte „több a soknál”, hogy miközben Magyarország az elmúlt években csaknem egymilliárd eurót költött déli határának védelmére, a nyugat-balkáni útvonalra érkező migránsok egy részét ilyen kártyákkal látják el.

Kedden a magyar Országgyűlésben is téma volt a migránskártya. A kereszténydemokrata Soltész Miklós szerint ez egy újfajta őrület. „A kártya, amit korlátlanul adnak oda olyan fiatalembereknek, akiknek semmi keresnivalójuk nincs az Európai Unióban, pláne nem Magyarországon, nem tudják megmondani, hogy ki ellenőrzi őket, ki kapja, kinek a pénzéből, hogyan szűrik ki a bűnözőket, esetleges terroristákat?”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint versenyt kell futni az idővel, ugyanis Brüsszelben még mindig számos, a migrációt támogató javaslat van az asztalon. „Kékkártya rendszert vezetnének be a bevándorló munkavállalók Európába vonzására, közös menekültügyi eljárásokat vezetnének be szintén a tagállami jogkörök rovására, vízumot adnának a bevándorlóknak, az egészet humanitárius szükségszerűséggel indokolva, és az Európába érkezőket változatlanul szétosztanák a tagállamok között, tehát a kvóta egyáltalán nem tűnt el” – sorolta Dömötör Csaba.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kártyákra már milliárdos nagyságrendben érkeztek források, holott egyetlen magyar vagy európai állampolgár sem kaphatna hasonlót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!