2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mi lesz a kéményen dolgozó kisemberekkel?

2015. június 8., hétfő 16:25, frissítve: hétfő 16:27

Nem terveznek radikális lépéseket a kéményseprők, de azt elvárják a kormánytól, hogy a szakmai képviseletet bevonva érdemi lépéseket tegyen munkakörülményeik javítására.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete ma a parlament előtt figyelemfelkeltő demonstrációval jelezte, hogy biztonsági kockázatai lehetnek annak, ha a szakmájukat érintő törvénymódosítások miatt képzett szakemberek hagyják el a pályát. A Miniszterelnökségnek átadott petíciójukban a kéményseprők garanciát kértek a bérek rendezésére, és továbbfoglalkoztatásukra azt követően is, hogy a katasztrófavédelem átveszi a lakossági kéményseprést. A petícióban azt is kérelmezik, hogy a jövőben minősüljenek közfeladatot ellátó személynek.


„Azt akarjuk, hogy országosan egységesített és méltó bérrendszert dolgozzanak ki és alkalmazzanak Baranyától Veszprémig, ezzel is elejét véve a szakmán belüli bérfeszültségek tovább generálásának” – mondta el Vámos Csaba a KOSZ elnöke.

A Jobbik azonnali egyeztetést vár

Létbizonytalanságban tartja a kéményseprőket a kormány – a Jobbik szerint azzal, hogy a munkájukat szabályozó törvényjavaslat elfogadását megakasztották a parlament szakbizottságában, így nem lehet tudni, hogy ha a katasztrófavédelem tényleg átveszi a lakossági kéményseprést, megmarad-e a munkájuk.

Az ellenzéki párt álláspontja szerint az 1500 kéményseprő megélhetésén túl több millió háztartás biztonsága is veszélybe kerülhet a fűtési szezonban, ha nem megfelelő képesítésű szakemberek végzik az ellenőrzéseket és a karbantartásokat. A Jobbik a szakmával történő egyeztetések azonnali megkezdését várja a kormánytól.

„Mi azt szeretnénk, hogyha a kormány végre komolyan venné a feladatát, leülne azokkal az emberekkel, akikről olyan sokszor, hangzatosan beszél, a kisemberekről – itt ugye a kéményen dolgozó kisemberekről van szó –, akikkel le kellene ülni, meg kellene hallgatni az ő véleményüket, és eszerint kellene akármilyen törvényt vagy akármilyen változtatást elfogadni” – fejtette ki Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!