2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Mesterlövészek rejtőzhetnek a Puskás Arénában

2021. június 18., péntek 15:36

Sajnos több incidens is történt az Eb-t megelőzően és alatt, ami a nézők biztonságát veszélyeztette. Szerencsére tragédia nem történt, de a hatóságoknak észnél kell lenniük

Kis híján agyonlőtték azt a Greenpeace-aktivistát, aki kedd este a német-francia Eb-csoportmeccs kezdése előtt a pályára pottyant, mielőtt a nézőtéren több embernek sérülést okozott. Az Allianz Aréna fölé motoros ejtőernyővel érkező férfi beleakadt a stadion tetőszerkezetére kifeszített kábelekbe, ettől megbillent és nem sokon múlott, hogy teljes erővel a szurkolókra zuhanjon. Az aktivistát őrizetbe vették, de a bajor belügyminiszter szerint mesterlövészek le is lőhették volna, csak a Greenpeace-feliratnak köszönheti, hogy még életben van.

Sajnos szerda estére is jutott a félelmetes pillanat: az olasz-svácji találkozó előtt nem sokkal egy házi készítésű bombát találtak Marco Doria olasz politikus autójában, nem messze a római Olimpiai Stadiontól. Állítólag a robbanószerkezet működésbe is lépett, de valamiért „besült”, mielőtt felrobbanhatott volna.

Ha hozzávesszük, hogy a torna előtti napokban Kecskeméten elfogtak egy 21 éves iszlamista fiatalt, aki azt tervezte, hogy a magyar-portugálon csőbombával lő a nézők közé, kijelenthető, minden találkozón számolni kell a potenciális veszéllyel.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon a Puskás Arénában is vannak-e elrejtőzve mesterlövészek, az UEFA azt a tájékoztatást adta, hogy a biztonsági intézkedésekért a helyi hatóságok a felelősek. Nos, a rendőrség június eleji tájékoztatása szerint a hazai helyszíneken 400-3200 rendőr, 20-500 technikai eszköz, valamint 26 szolgálati kutya és 14 szolgálati ló teljesít szolgálatot. Minden bizonnyal azonban a Terrorelhárítási Központ munkatársai, köztük a müncheni stadionhoz hasonlóan mesterlövészek is szolgálatban lehetnek, hiszen a június 10-i kormányinfón maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések lesznek érvényben Budapesten a torna alatt.

kép forrása: police.hu

Bors