2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Merkel gratulált

Hír TV

2018. április 9., hétfő 17:18, frissítve: hétfő 18:48

A német sajtó és a német politikusok is kiemelt figyelemmel követték a magyar választást. A politikusok közül elsőként a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői gratuláltak Orbán Viktornak, Angela Merkel csak kora délután adta ki a rövid, formális üdvözletét, amelyben érintette az európai együttműködés szükségességét is.

A bevándorlás- és iszlámellenes Beatrix von Storch volt az egyik első, aki a német politikai élet szereplői közül gratulált Orbán Viktornak. A politikus közös mosolygós fotót osztott meg Twitter-oldalán, a kép alá pedig azt írta: Rossz nap az EU-nak, de jó nap Európának. Ehhez később csatlakozott az AfD több más tagja is.

Az ország vezető politikusai visszafogottabbak voltak a reakciókkal. Még az Orbán-barát Horst Seehofer, Németország új belügyminisztere is csak reggel, egy újságírói kérdésre válaszolva gratulált a Fidesz választási győzelméhez, amely szerinte azt jelzi, hogy az Európai Uniónak új, észszerűbb bilaterális kapcsolatokat kellene kialakítania az országgal.

Angela Merkel csak rövid, formális üdvözletet küldött, írásban. Szóvivője viszont már a merkeli és orbáni politika ellentéteire is felhívta a figyelmet.

„Egészen nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vannak olyan témák, amelyekben nem értünk egyet, ilyen például a bevándorláspolitika, de mind a kancellár, mind pedig a német kormány részéről áll az ajánlat, hogy folytassuk az eddigi együttműködést bilaterális és európai szinten egyaránt” – mondta Steffen Seibert.

A német sajtó több elemzésben is azt kérdést firtatta, mennyiben járult hozzá Angela Merkel eddigi fagyos, konfrontációt kerülő magatartása az orbáni politika európai térnyeréséhez. A német politikai szakírók egy része szerint új, határozottabb állásfoglalásra lenne szükség a német–magyar kapcsolatokban, és nemcsak politikai, de gazdasági szinten is – írta többek között a Süddeutsche Zeitung, a Wirtschaftswoche és a Cicero is.

A Zeit című hetilap kommentátora pedig egyenesen az orbanizmus erősebb, még keményebb formájától tart a következő négy évben. Az írás Orbán Viktor március 15-ei beszédére hivatkozik, amelyben a miniszterelnök azt mondta, a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt akar venni az ellenfelein. Emiatt az Európai Uniónak is jobban oda kellene figyelnie Magyarországra az elkövetkező négy évben a szerző szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!